(VIDEO) HOFER UZ DODIKA: Nešto što ne pripada zajedno, ne može da raste zajedno!
Foto: Printscreen RTRS

Predsednik RS u poseti Beču

(VIDEO) HOFER UZ DODIKA: Nešto što ne pripada zajedno, ne može da raste zajedno!

Bosna i Hercegovina -
Predsednik austrijskog parlamenta Norbert Hofer istakao je podršku Austrije referendumu u Srpskoj, naglasivši da "100 odsto" podržavaju Republiku Srpsku u svim aktivnostima

BEČ - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Beču sa predsednikom austrijskog parlamenta Norbertom Hoferom, koji je poručio da Austrija podržava Srpsku u svim aktivnostima. Hofer je istakao značaj današnjeg susreta sa Dodikom, na kojem je razgovarano o problemu migranata u Evropi, razvijanju prijateljskih odnosa Austrije i Srpske i najavljenom referendumu u RS, izrazivši podršku pravu naroda u Evropi na samoopredeljenje.

“To je od velikog značaja i to svakako želimo da podržimo. Važno pitanje je da li se može održati mir u Evropi, zato nam je pitanje pružanja podrške samoopredjeljenju naroda u Evropi jedno od prioriteta. Nešto što ne pripada zajedno, ne može da raste zajedno. Jedinice koje su samostalne opet na taj način mogu da u prijateljskim odnosima žive jedni pored drugih, o čemu smo danas razgovarali”, rekao je Hofer u izjavi koju je objavila RTRS. -

Predsednik parlamenta je istakao podršku Austrije i referendumu u Srpskoj, naglasivši da "100 odsto" podržavaju Republiku Srpsku u svim aktivnostima, prenosi portal Radio televizije Republike Srpske.

"Danas smo, čak, ustanovili da je došlo do kršenja normi međunarodnog prava. Saglasili smo se da ćemo postaviti to pitanje u parlamentu Austrije", kaže Hofer. Dodik je naglasio da je postignut visok stepen razumijevanja i da je Hofera upoznao sa stanjem u BiH i Republici Srpskoj, pitanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali i o kontinutetu kršenja međunarodnog prava od strane visokih predstavnika.

"Zahvalan sam predsedniku parlamenta koji je prihvatio da ta pitanja stavi na parlamentarnu raspravu i da pronađemo neke druge mogućnosti u vezi sa tim da se pravno procesuiraju određene radnje koje nisu bile u skladu sa propisima", rekao je entitetski predsednik.

"Austrija je naš veliki partner u trgovini, za naše okvire peti po obimu trgovinske razmene. Mi želimo da zadržimo dobre odnose i da pozovemo sve austrijske investitore da ulažu u Srpsku", poručio je Dodik. U čast predsednika RS, predsednik austrijskog parlamenta organizovaće i prijem u Palati "Epštajn".

http://www.youtube.com/watch?v=_yA7dhdXiEE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track