ŠAROVIĆ: BiH i Republika Srpska trpe zbog zatvaranja granice
Foto: Beta/Milan Obradović

Posledice u regionu

ŠAROVIĆ: BiH i Republika Srpska trpe zbog zatvaranja granice

Bosna i Hercegovina -
Nemamo još nagoveštaja o prelasku migranata u BiH, ali trenutno trpimo posledice zbog blokada granice Srbije i Hrvatske, tvrdi ministar spoljne trgovine BiH

BANJALUKA - Ministar spoljne trgovine trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da će BiH i Republika Srpska sigurno trpeti posledice zbog graničnog spora Srbije i Hrvatske, navodeći da je trenutno najveći problem otežan protok robe.Šarović je novinarima u Bijeljini rekao da su zbog takve situacije bili opterećeni granični prelazi Rača, Pavlovića most i Gradiška, dodavši da je od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) zatraženo da se uvede dodatna smena, a od Kancelarije za veterinarstvo BiH se traži pojačano dežurstvo.

On je kazao da nema podataka o eventualnom prilivu migranata u BiH i da o tom pitanju brine posebno formiran koordinacijski odbor. "Nemamo još nagoveštaja o prelasku migranata u BiH, ali trenutno trpimo posledice zbog blokada granice Srbije i Hrvatske".

Kolika je šteta, u ovom trenutku ne možemo reći, ali sigurno je da će je biti", rekao je Šarović. Navodeći da je u svakodnevnom kontaktu sa kolegama iz Srbije i Hrvatske, on je poručio da će BiH nastojati pomoći da granični prelazi budu "dovoljno protočni" da se ne stvaraju gužve, naročito vodeći računa o robi i hrani životinjskog porekla.

"Delovaćemo tako da na granici bude koliko-toliko nesmetan protok robe i ljudi. Na licu mesta ću se u to ujeriti na najfrekventnijem prelazu Rača, koji je trenutno i najranjiviji za nesmetan prolaz robe i ljudi", kazao je Šarović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track