POMAGALA TERORISTIMA: Bosanka slala pare borcima Al Kaide i Islamske države!
Foto: Printscreen Yt

Sude joj u Americi

POMAGALA TERORISTIMA: Bosanka slala pare borcima Al Kaide i Islamske države!

Bosna i Hercegovina -
Jasminku Ramić optužena je zbog davanja donacije od 700 dolara, kazna će joj biti izrečena u januaru 2016. gosine

ST. LUIS - Jasminka Ramić koja je iz Bosne izbegla u SAD, priznala je da je pomagala terorističke grupe u Iraku i Siriji.

Ramić se u Okružnom sudu u St. Luisu izjasnila krivom po tački optužnice za zaveru zbog pružanja materijalne podrške teroristima. Kazna će joj biti izrečena 6. januara 2016. godine, prenosi ktlo.com. Ramić je jedna od šest bosanskih izbeglica koje su u februaru optužene za pružanje materijalne i vojne podrške ISIL-u i Al Kaidu u Iraku. Optužena je zbog davanja donacije od 700 dolara.

Jasminka je dobila američko državljanstvo 2006. godine, ali se posle toga preselila u Nemačku gde je i uhapšena. Ostalih pet osumnjičenih su se izjasnili da nisu krivi, prenose američki mediji.

Troje optuženih, supružnici Ramiz i Sedina Hodžić, te Armin Harčević žive u St. Louisu. Mediha Medy Salkičević živi u Schiller Parku, u Ilinoisu, a Nihad Rošić u Njujorku. Američke vlasti kazale su da je Ramiz Hodžić koristio Fejsbuk, PejPal, Vesren Junion i američku poštu da koordinira pošiljke novca i zaliha preko posrednika u inostranstvu.

On i njegova žena su optuženi za 10 transfera novca u ukupnom iznosu od 8.850 dolara i dve isporuke vojne opreme u vrednosti od 2.451 dolara, prenosi N1. Sedina Hodžić je optužen za pomaganje u jednom od tih transfera i isporuku šest kutija vojne opreme. U optužnici se navodi da je Hodžićima pomogao Abdulah Ramo Pazara, bosanski imigrant koji je napustio St. Luis u maju 2013. godine kako bi se borio u Siriji. Vlasti su, rekle da je tamo i poginuo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja