BOSANCI PRESUDILI TERORISTIMA ISLAMSKE DRŽAVE: Osuđena četvorica džihadista
Foto: Profimedia

BOSANCI PRESUDILI TERORISTIMA ISLAMSKE DRŽAVE: Osuđena četvorica džihadista

Bosna i Hercegovina -
Optuženi dobili ukupno 7 godina zatvora

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prve presude za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, u ovom slučaju četvorici optuženih za pridruživanje Islamskoj državi.

Pred Odeljenjem za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupcije Suda BiH, prvopotuženi Husein Erdić osuđen je na tri i po godine zatvora, Midhat Trako na godinu i po, a Nevad Hušidić i Merim Keserović na po godinu dana "iza rešetaka", prenosi regionalna televizija N1.

Optužnica protiv "četvorke" potvrđena je 15. aprila 2015. godine i u njoj je navedeno da je Erdić u cilju pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja deluje van teritorije BiH početkom februara organizovao, rukovodio i dogovorio sa njemu poznatim osobama iz Turske da sa područja BiH na ratište u Siriju i Irak organizuje odlazak Hušidića i Keserovića.

Cilj je bio njjihovo protivzakonito pridruživanja terorističkoj organizaciji Islamska država, a optuženi Trako je, po prethodnom dogovoru sa Erdićem, dao Keseroviću i Hušidiću potrebna novčana sredstva za kupovinu avionskih karata za relaciju Sarajevo-Istanbul. Prema navodima optužnice, Erdić je dao instrukcije i uputstva Hušidiću i Keseroviću da se jave Traki, koji će im osigurati potrebna novčana sredstva za njihov transport u Siriju i Irak.

Nakon toga su od Trake dobili novac i kupili avionske karte za Istanbul i to za 17. februar, uz uputstva o internet kontaktima i broj telefona osobe u Turskoj kojoj će se javiti radi daljeg transporta na područje Sirije, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track