SUD BIH: Naser Orić u ponedeljak o krivici za ratni zločin
Foto: Profimedia

Optužnica potvrđena u septembru

SUD BIH: Naser Orić u ponedeljak o krivici za ratni zločin

Bosna i Hercegovina -
Iz advokatskog tima Nasera Orića ističu kako im je tužilac tek dostavio optužnicu i dokaze i da se vidi ko su svedoci optužbe

SARAJEVO - Nekadašnji vojni zapovednik bosanskih muslimana Naser Orić u ponedeljak 19. oktobra izjasniće se o krivici u Sudu BiH povodom optužbe za ratni zločin nad srpskim ratnim zarobljenicima u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

"Ukoliko se izjasni da je kriv uslediće presuda, a ukoliko se izjasni da nije kriv tek će se onda formirati Sudsko veće kojem će biti dostavljen predmet i pred kojim će se odvijati glavni sudski pretres i suđenje", kaže advokatica Nasera Orića Lejla Čović za portal Klix.ba.

Iz advokatskog tima Nasera Orića ističu kako im je tužilac tek dostavio optužnicu i dokaze i da se vidi ko su svedoci optužbe, ali je još uvek rano govoriti o eventualnom ishodu suđenja.

Podsećamo, optužnicu u predmetu "Naser Orić i drugi", koja je podignuta 27. augusta, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u septembru. Naser Orić i Sabahudin Muhić terete se da su tokom rata na području Srebrenice i Bratunca, u svojstvu zapovednika i pripadnika snaga Armije RBiH, postupali protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track