RATNI KOMANDANT SREBRENICE PRED SUDOM BIH: Orić se danas izjašnjava o krivici
Foto: Profimedia

Optužnica potvrđena u septembru

RATNI KOMANDANT SREBRENICE PRED SUDOM BIH: Orić se danas izjašnjava o krivici

Bosna i Hercegovina -
Optužnica ga tereti da su počinili krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti tokom 1992. godine

SARAJEVO - Nekadašnji komandant muslimanske vojske u Srebrenici Naser Orić, koji se tereti za ratni zločin nad zarobljenicima srpske nacionalnosti, trebalo bi da se danas izjasni o krivici pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja je protiv Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića podignuta 27. avgusta, tereteći ih da su tokom rata postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija. Optužnica ih tereti da su počinili krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti tokom 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

"Ukoliko se izjasni da je kriv uslediće presuda, a ukoliko se izjasni da nije kriv, onda će biti formirano Sudsko veće kojem će biti dostavljen predmet i pred kojim će se odvijati glavni sudski pretres i suđenje", potvrdila je Orićev advokat Lejla Čović.

Iz Orićevog advokatskog tima navode da im je tužilac tek dostavio optužnicu i dokaze i da se vidi ko su svedoci optužbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track