(VIDEO) SAD SE VADI Bilal Bosnić: Nisam kriv, nikome nisam rekao da ide u Siriju!
Foto: Printscreen Depo Portal

Preti mu 20 godina robije

(VIDEO) SAD SE VADI Bilal Bosnić: Nisam kriv, nikome nisam rekao da ide u Siriju!

Bosna i Hercegovina -
Optuženi Bilal Bosnić tereti se da je počinio krivično delo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim delima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH zatražilo je 20 godina zatvora za Bilala Bosnića. Optuženi se tereti da je počinio krivično delo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim delima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

Tužilac Dubravko Čampara rekao je da je kazao je da su tokom sudskog procesa dokazani navodi optužnice, a presuda će biti izrečena 4. novembra. Podsećamo, Bosnića je SIPA u akciji "Damask" uhapsila 3. septembra 2014. u porodičnoj kući u Bužimu.

Bosnić je izjavio da se ne oseća krivim i da nikada nikome nije govorio da ide u Siriju, niti je formirao neku organizaciju. Istakao je da je govorio o islamu, i svim njegovim oblastima.

Bosnić se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizovane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, svesno sa pozicije verskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Prema navodima optužnice, optuženi je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice kao i putem društvene mreže održavao, objavljivao svoje govore i upućivao u istim javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe ISIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizuje ta teroristička organizacija.

Posle ovih javnih podsticanja veći broj državljana BiH pripadnika selefijske zajednice, napustio je BiH te se priključio terorističkim organizacijama ISIL-a u Siriji i Iraku koje su od strane Saveta bezbednosti UN-a proglašena kao terorističke organizacije i grupe. Učestvovanjem u terorističkim aktivnostima u Siriji i Iraku oni su izvršili radnje koje imaju obeležja nekog od krivičnih djela terorizma.

Veći broj osoba državljana BiH koji su otišli na ratište, od koji su neki kao pripadnici terorističke organizacije i poginuli, redovno su posećivali i prisustvovali javnim predavanjima Bosnića, ostali i dalje učestvuju u aktivnostima terorističke organizacije kojoj su pristupili i tako predstavljaju opasnost za BiH na način da se obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH.

(depo portal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track