BANJALUKA: Usvojena Deklaracija o genocidu NDH

Svi prisutni poslanici glasali za dokument

BANJALUKA: Usvojena Deklaracija o genocidu NDH

Bosna i Hercegovina -
To je i poziv Hrvatskoj da u razumnom roku isplati pravičnu odštetu žrtvama genocida i njihovim potomcima

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci Deklaraciju o genocidu Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

Za deklaraciju je glasao 71 poslanik, koliko je i bilo prisutnih, dok predstavnici koalicije Domovina nisu prisustvovali glasanju. Zločin genocida NDH po svojim razmerama ravan je holokaustu, koji je nacistička Nemačka izvršila nad Jevrejima, rekao je predlagač dokumenta poslanik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

Sastavni deo tog dokumenta je poziv Hrvatskoj da u "razumnom roku isplati pravičnu odštetu žrtvama genocida i njihovim potomcima". Kako je kazao Čavić, deklaracija "ima planetarno značenje" i biće prosleđena parlamentima drugih država i međunarodnim organizacijama s ciljem da se zločini u NDH svugde počnu tretirati u skladu sa Konvencijom UN iz 1948. godine o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Dokumentom je, između ostalog, predloženo da se u Hrvatskoj, BiH i Srbiji odredi isti dan sećanja na žrtve genocida u NDH, ali i da Hrvatska prihvati "istorijsku i svaku drugu odgovornost za genocid NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata".

Predloženo je i posebno očuvanje spomen-kompleksa u Donjoj Gradini, gde je od 1941. do 1945. godine funkcionisao deo jasenovačkog logora.

U deklaraciji je je navedeno i da ona "ne predstavlja akt ugrožavanja bilo kakvog subjektiviteta današnje Republike Hrvatske", odnosno da joj je jedini cilj da upozori svet da se zločin genocida ne može izbrisati iz istorije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track