POMAMA ZA DVOJNIM DRŽAVLJANSTVOM: 20.000 Banjalučana želi srpski pasoš
Foto: Profimedia

Puni šalteri

POMAMA ZA DVOJNIM DRŽAVLJANSTVOM: 20.000 Banjalučana želi srpski pasoš

Bosna i Hercegovina -
Ono što Srbija i BiH imaju zajedničko su i građani s dvojnim državljanstvom, a takvih je iz dana u dan sve više

Kadeti BiH osvojili su ove godine Evropsko prvenstvo u košarci. Omladinci Srbije Svetsko u fudbalu. U obe reprezentacije bilo je sportista iz Republike Srpske. Dvojno državljanstvo sa Srbijom mladi talenti mogu dobiti po ubrzanoj proceduri za manje od mesec dana. Sarajevo je letos dočekalo Zmajiće, a Beograd, ali i Banjaluka slavili su Orliće.

Iako se sve više mladih talentovanih sportista iz RS odlučuje da igraju za zemlju u kojoj žive (Bosnu i Hercegovinu), broj onih koji bi radije obukli dres susedne Srbije je i dalje veliki. Oni po skraćenoj proceduri od 2013. godine mogu dobiti državljanstvo i pasoš Srbije.

"Ministarstvo ne interveniše za svakog sportistu koji preda zahtev konzulatu, već samo za izrazito talentovane koji imaju poziv selekcije Srbije", rekla je Mirela Vujatović iz Ministarstva porodice omladine i sporta RS.Među prvih deset sportista koji su 2013. dobili državljanstvo i pasoš Srbije su bili i bokser Denis Marjanović, najbolji kajakaš u BiH Darko Savić i alspka skijašica Žana Novaković, koja je na otvaranju Olimpijskih igara u Sočiju nosila zastavu BiH.

Prošle godine je 20.000 stranaka ušlo u konzulat Srbije u Banjaluci sa istim zahtevom za dobijanje državljanstva i pasoša Srbije.

Procedura košta nula maraka za građane, traje od godinu do dve dana, dok sportisti pasoš mogu dobiti za nekoliko nedelja.

"Mi svakodnevno imamo po nekog sportistu koji podnese zahtev i rešavamo po ubrzanoj proceduri, šta to znači? Znači da od podnošenja zahteva do dobijanja prođe mesec dana", kaže Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci.

Puni šalteri u konzulatu govore i o zainteresovanosti građana za dobijanje dvojnog državljanstva Srbije. Svi imaju svoje razloge zašto bi i da li bi podneli zahtev. U konzulatu se beleži da su cele porodice dobile državljanstvo Srbije, ali to ne znači automatska iseljenja iz BiH. Potrebna im je i lična karta, ali bitnije od svega je posao, koji je kažu građani u Srbiji, jednako teško dobiti kao i u BiH.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track