TUŽILAŠTVO BiH: Pretresi naređeni jer su policijske strukture bile uključene u skrivanja zločina
Foto: Reuters

TUŽILAŠTVO BiH: Pretresi naređeni jer su policijske strukture bile uključene u skrivanja zločina

Bosna i Hercegovina -
Reč je o uklanjanju i skrivanju tela i posmrtnih ostataka 27 žrtava iz sela u mestu Maslovare, posle počinjenog zločina, a za kojima se većim delom još traga, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH

U saopštenju se ističe da su pretresi u policijskoj stanici, zgradi opštine i komunalnom preduzeću u Novom Gradu, na osnovu naređenja Tužilaštva i Suda BiH, vršeni isključivo radi potrage za arhivskim materijalima i dokazima o ovim nezakonitim radnjama.

"Pretresi su izvršeni po najvišim profesionalnim standardima, korektno i bez ikakve upotrebe sile. Pretresi su završeni, a policija i svi radnici službi čiji su kapaciteti bili pretresani bili su maksimalno korektni i susretljivi prema radnicima Sipe i Tužiilaštva BiH i stavili kapacitete na raspolaganje kako bi se akcija realizovala", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se ističe da je Tužilaštvo iznenadjeno reakcijom Vlade RS da prekida saradnju sa Sipom, Tužilaštvom i Sudom BiH.

"Tužilaštvo BiH, Sud BiH i Sipa, postupaju u skladu sa zakonom i zakonskim ovlaštenjima i u tom procesu nema nedodirljivih osoba niti institucija. Svako ometanje rada pravosudja predstavlja krivčno delo čiji počinioci će biti procesuirani", navodi se u saopštenju. Tužilaštvo BiH ima intenzivnu i dobru saradnju sa MUP RS, sa kojim je u proteklom periodu, provedeno više uspešnih akcija na otkrivanju i procesuiranju počinilaca teških krivčnih dela, stoji u saopštenju i dodaje se da će se saradnja da se nastavi i u budućnosti.

Vlada Republike Srpske odlučila je danas da prekine saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH i Sipom, smatrajući da je današnje delovanje Sipe u opštini Novi Grad, po nalogu Tužilaštva BiH i po naredbi Suda BiH, predstavljalo "grubo kršenje medjupolicijske saradnje". Vlada RS tvrdi da je Sud BiH "iskazao nepoverenje" u policiju RS, navodeći u naredbi bojazan da bi predmeti istrage mogli biti "uništeni ili sakriveni, iako su imali mogućnost da od MUP RS traže dokumentaciju u vezi sa navedenim predmetom ili da pošalju svog inspektora da izvrši uvid u dokumentaciju".

Vlada RS je Sud i Tužilaštvo BiH, kao i Sipu, označila je "neustavnim institucijama", ističući da zbog današnjeg postupka ovih institucija prekida sve odnose s njima.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track