(FOTO) VAŽNA JE LJUBAV: Pravoslavka i musliman kolačima ulepšavaju Božić prijateljima katolicima!
Foto: Anadolija

Prelep gest

(FOTO) VAŽNA JE LJUBAV: Pravoslavka i musliman kolačima ulepšavaju Božić prijateljima katolicima!

Bosna i Hercegovina -
TUZLA - Iako porodica Čobić iz Lukavca kod Tuzle ne slavi katolički Božić, Ljiljana, inače pravoslavka, za svoje rođake katolike pripremila je prelepu poslasticu.

"Ja sam pravoslavne, a muž Hajrudin je islamske veroispovesti. obeležavamo sve verske praznike, a za katolički Božić idem kod sestre, čiji je muž katolik, kao i kod snaje i njenog dede. Posle toga posećujemo Hajrudinove zetove. U našim familijama su sve mešani brakovi i prava smo slika i prilika multikulture. Poštujemo i cenimo tuđe verske običaje. Svi oni uvek nas srdačno dočekaju kada ih posećujemo prilikom praznika koji oni slave, a nama dolaze za Ramazanski i Kurban bajram, te pravoslavni Božić i Vaskrs", kaže Ljiljana, ističući da je selo od medenjaka pripremila povodom velikog katoličkog praznika, kojim se obeležava rođenje Isusa Hrista.

Ona uz osmeh dodaje da će se ovo selo naći na božićnoj trpezi ukoliko njen petogodišnji unuk, Mak Horić, ne umeša svoje prstiće."Mak je već pokušao medeno selo da naseli figuricama dinosaurusa, koji su se ganjali između kućica, zbog čega sam kasnije morala dodatno da dorađujem odžake na brvnari, sa koje je dinosaurus pojeo dim", smeška se Ljiljana, priznajući da je veliku pomoć prilikom pravljenja imala upravo od svog unuka.

Selo, u kojem je jestivo sve osim "električnih instalacija" i dima iz odžaka napravljenog od vate, sačinjeno je od crkve, dve kućice i jedne male brvnare, a dorađeno je do sitnih detalja. Brvnara je obložena slanim štapićima, a stakla na prozorima crkve napravljena su od tvrdih bombona, dok je unutrašnjost objekata obasjana svetlošću lampica. Takođe, u ovom selu pao je i "sneg" od kokosa, koji je prekrio krovove i ulicu, ali ne i okićene borove, čiju bazu čine korneti za sladoled.

Nakon što prijatelji i rodbina pojedu medeno selo, ubrzo će imati priliku da proju još jedno.

"Smišljam izgled novog mesta kojim će dominirati kućica u koju Deda Mraz sa vrećom poklona ulazi kroz odžak. To planiram da napravim za pravoslavni Božić", kaže Ljiljana.

(Tekst i foto: Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track