KAD SE LJUBAV PRETVORI U BIZNIS: U Sanici gaji - alpske jelene!
Foto: Anadolija

Doveo kraljeve šume

KAD SE LJUBAV PRETVORI U BIZNIS: U Sanici gaji - alpske jelene!

Bosna i Hercegovina -
Muhamed Kahrimanović iz Kozarca, koji živi i radi u Austriji, u Sanici je napravio za prostore Bosne i Hercegovine neobično uzgajalište - on gaji alpske ili crvene jelene.

Kahrimanović kaže da se u ovaj posao upustio pre pet godina jer se u Austriji zaljubio u to.

"Onda sam video da je naše podneblje mnogo bolje nego u Austriji i klima i sve i radna snaga i hrana, sve živo je bolje nego gore i onda sam mislio da prebacim to ovamo, a našao sam tada tržište u Hrvatskoj za prodaju tih jelena. Međutim, šta se desilo u zadnje vreme, Hrvatska je otišla u Evropsku uniju mi smo ostali, naša zemlja nažalost još ni danas nije dobila taj veterinarski institut, pa to ne možemo da prodamo nigde nego samo ovde i, kako meni igleda, polako se bliži kraj s ovim uzgojem", kaže Kahrimanović.

Ovaj strastveni lovac kaže da je "jelen danas u Evropi kralj u lovu", a u BiH ga nema.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Šta mi lovimo ovde? Fazane?! Lov na jelene - to je nešto, ja sam mislio na to i ekonomski mislio sam da ću imati tržište dobro, a imati u lovištima jelena, znači imati kralja. Imamo lovišta bez kralja. Hrvatska danas uvozi, garantujem vam životom, svake godine 50 komada prve klase jelena i to dobro plaća. Zašto? Zato što ih nemaju, e onda što mi to ne bi uzgajali i imali", kaže ističe Kahrimanović.

Na farmi koja obuhvata pet hektara zemljišta, sa potokom koji protiče gotovo cijelom dužinom ograđenog prostora trenutno se nalaze 54 jelena. Kahrimanović ih je uvezao u dva navrata, a počeli su i da se razmnožaju. Dva odrasla mužijaka, stara po osam godina, redovno se bore za prevlast nad krdom. Osim njih u krdu je i 19 mlađih mužjaka.

Dominantan je samo jedan mužjak, ali za vreme parenja on, pazeći na košute, ne jede 21 dan, a retko pije i vodu, zbog čega oslabi, pa dolazi do učestalih borbi za prevlast. U prirodi jeleni se ne bore toliko, ali u ovom zatvorenom prostoru znaju da se bore po 50 puta u sezoni. Mlađi jeleni naučili su pravilo da se prilikom susreta poklone glavnom, ali ukoliko to ne urade bitka je neizbežna, pa slabiji iz bitke često izlaze povređeni.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Na pitanje kakvi su jeleni da li se mogu pripitomiti Kahrimanović je rekao da su kao i druge životinje.

"Oni mene ne poznaju, ja sam ovde gost, ali jedu iz ruke čoveku koji ih hrani. Pruži mu ljubav i dobićeš ljubav", pričao on.

"Tu ima i lijepih trenutaka i malo težih, zavisi od vremenskih nepogoda, i godišnjeg doba. Što se tiče jelena, zahtevaju veliku ljubav, ako želite da postignete cilj, treba im dati veliku ljubav da bi bili u urednom stanju i kvalitetni", kaže Safet Selman iz Gornje Sanice, koji godinama vodi računa o ovim životinjama.

"Oni su svesni da ako mene nema, nema ni njima života. Oni jednostavno očekuju mene s tom hranom i prilagodili su se tome hranjenju. Iz dana u dan prihvatili su moju ljubav i stekli smo poverenje jedni prema drugima. Ako nema poverenja, ne možete da radite ovaj posao, koji je jako opasan, da vam pravo kažem, ali eto, ja sam se zaljubio jednostavno u njih", kaže Selman.

Ispričao je i kako rado jedu orahe koji padnu na zemlju, pa se uvek razočara kad pokuš da ih pokupi - jeleni su brži od njega i uvek ga preduhiter. Druga omiljena poslastica im je kupina, ali rado jedu i seno, travu, lišće i slično.

"Ovako nešto nemate u Evropi da vam ovako iz ruke jedu i mirno ponašaju", dodaje Selman.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track