POBUNA RADNIKA U RS: Probijen kordon demonstranti ušli u Skupštinu!
Foto: RTRS

Napeto u Banjaluci

POBUNA RADNIKA U RS: Probijen kordon demonstranti ušli u Skupštinu!

Bosna i Hercegovina -
BANJALUKA - Radnici su oko 15 sati probili koridor policije i ušli u zgradu Skupštine, ali su vraćeni, Predsednica sindikata Ranka Mišić pozvala je radnike da se suzdrže od nasilja

Mišićeva je rekla demonstrantima da "podignu ruke u vis i mirno prolaze pored pripadnika MUP-a". Situacija se zatim smirila.

Predsednica Saveza sindikata RS Ranka MIšić je potom sa desetak predstavnika granskih sindikata ušla u zgradu Skupštine gde se očekuje početak zasedanja. Na dnevnom redu trebao bi da se nađe i novi predlog Zakona o radu, protiv kog nekoliko hiljada radnika danas protestvuje u Banjaluci.

Oko zgrade parlamenta raspoređene su jake policijske snage među kojima su i naoružani pripadnici specijalne policije RS. danas je nekoliko hiljada radnika krenulo je u protestnoj koloni prema zgradi Narodne skupštine Republike Srpske (RS) protiveći se usvajanju novog Zakona o radu.

Vlada RS je po hitnom postupku u skupštinsku proceduru uputila novi zakon o radu čije je usvajanje ključni uslov da MMF aktivira kreditni aranžman sa BiH. Vlada Federacije BiH je ranije usvojila takav zakon. Zakon o radu je i deo reformske agende koju su potpisali svi nivoi vlasti u BiH.

(Foto: RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track