9. JANUAR DAN REPUBLIKE SRPSKE Dodik: Dan Srpske je dokaz njenog jačanja!
Foto: Atv Printskrin

Počelo obeležavanje praznika

9. JANUAR DAN REPUBLIKE SRPSKE Dodik: Dan Srpske je dokaz njenog jačanja!

Bosna i Hercegovina -
BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se Dan Republike na svetog Stefana 9. januara slavi kao dokaz njenog jačanja i opredeljenja za njeno postojanje.

Dodik je nakon polaganja venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci rekao da je u toku raspada bivše Jugoslavije bilo legitimno da srpski narod u BiH iskaže svoj politički zahtev i politički interes odlukom o formiranju Repubike Srpske.

"Drago mi je što u Republici vidim dobru atmosferu koja je potrebna da bi se obeležio važan dan u istoriji naroda i države Republike Srpske, koja je stvorena 9. januara 1992. godine odlukom političkih predstavnika srpskog naroda, pre oružanih sukoba u BiH", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, RS je sa svim svojim kapacitetima poslednjih godina prošla veoma težak period kontinuiranog osporavanja, ali sa velikom ljubavlju naroda i opredeljenjem da očuva njene institucije i njenu snagu.

Predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da bez onih koji su dali živote za Republiku Srpsku ne bi bilo slobode koju uživaju današnje generacije, niti slobode koju će uživati buduće.

"Početak obeležavanja Dana Republike je najvažnija prilika da se oda priznanje i počast svima koji su dali živote za Republiku Srpsku", rekla je Cvijanovićeva nakon polaganja venaca na Spomenik palim borcima Vojske RS u Banjaluci.

Ona je pozvala građane da istaknu zastave RS na svojim domovima i na taj način pokažu dostojanstvo i ponos, te zajedno sa institucijama obeleže Dan Republike.

Vence na Spomenik poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija položili su predsednik RS Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, delegacija Vlade predvođena premijerom Željkom Cvijanović, Veća naroda, Parlamentarne skupštine BiH, Saveta ministara BiH, Ministarstva odbrane i Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Vence su položile i delegacije Boračke organizacije RS, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza ratnih vojnih invalida, Saveza logoraša i Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas vence i na Trgu palih boraca NOR-a. Vence je, između ostalih, položila delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, te gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je prirodno da na Dan Republike unutrašnje razlike ne treba da postoje.

"To je dan kada svi zajedno obeležavamo instituciju koja čuva pravo i ravnopravnost srpskog naroda u BiH. Republiku Srpsku i njene institucije moramo čuvati jer je to garant našeg opstanka i ravnopravnosti u BiH", rekao je Ivanić.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao je novinarima da Dan Republike Srpske i krsna Slava Srpske praznik kome se iskreno raduje, te istakao da tog dana treba eliminisati svaku politizaciju jer je tradicija srpskog naroda da svoje istorijske datume veže za svece.

On je istakao da ne vidi ništa sporno i uvredljivo ni prema kome da Srpska slavi i obilježava ovaj datum, dodavši da svi treba da se ujedine oko tog datuma i da ga slave kao Dan Republike, da motiviše ljude da stvaraju dobre uslove da Srpska bude sa svih aspekata prihvatljiva i pogodna za život svih njenih građana.

Venci su položeni na Spomen-kosturnicu i na Spomen obeležje 12 banjalučkih beba.

(Foto: Printskrin ATV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track