DODIK ŽESTOKO O OPOZICIJI: Nema pomirenja između dva politička bloka u RS
Foto: Fonet

Narod da shvati ko je prava opcija

DODIK ŽESTOKO O OPOZICIJI: Nema pomirenja između dva politička bloka u RS

Bosna i Hercegovina -
Predsednik RS je naveo da se radi o borbi koja podrazumeva demokratska i politička sredstva, pa i mogućnost raspisivanja prevremenih izbora

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da nema pomirenja izmedju dva suprotstavljena politička bloka u RS i da će se sukob medju njima nastaviti do kraja."Sukob će se nastaviti veoma žestoko, do kraja. Narod ovde mora da shvati koja je opcija narodna, a koja izdajnička", rekao je Dodik gustujući u emisiji "1 na 1" banjalučke Alternativne televizije.

On je naveo da se radi o borbi koja podrazumeva demokratska i politička sredstva, pa i mogućnost raspisivanja prevremenih izbora. "Jedinstvo dva politička bloka u RS je iluzorno, narod mora da se okupi oko jednih ili drugih", kazao je Dodik. On je Savez za promene (SDS, PDP i NDP) koji je u RS opozicija, ali učestvuje u vlasti na državnom nivou, ponovo proglasio izdajnicima, navodeći da oni svojim potezima u zajedničkim organima BiH rade na unitarizaciji i centralizaciji Bosne i Hercegovine.

"Kada (bošnjački član Predsedništva BiH i lider SDS) Bakir Izetbegović pohvali SDS, Mladena Ivanića i Dragana Čavića, onda u RS treba da se upali crveni alarm za uzbunu", kazao je Dodik.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

On je dalje ocenio da opozicioni lideri RS pokušavaju da ga kriminalizuju, svakodnevno plasirajući afere koje se dovode u vezu s njim, poput afere kreditu od bijeljinske Pavlović banke za kupovinu vile na Dedinju u Beogradu. Dodik je rekao da je legalno digao kredit, kupio objekat u Beogradu i da vraća taj kredit, potvrdivši da je stavljen pečat Vlade RS na dokumente o kreditu koji su značili administrativnu zabranu i garanciju da će kredit biti otplaćivan.

U vreme kada je kupio vilu u Beogradu i kada je stavljen pečat Vlade RS na ugovor o kreditu, Dodik je bio premijer RS. "Ako u tome ima kriminala, postoje institucije da to istraže... ništa ne krijem, ovde sam i spreman sam da odgovaram za sve. Svaki dan nešto lažu i svaki dan im treba nešto da objašnjavate, to je nemoguća atmosfera", naglasio je on. Govoreći o budućnosti RS, Dodik je rekao da taj entitet BiH u sledećim godinama treba da bude što više samostalan, da radi na vraćanju izvornom dejtonskom Ustavu, a da, ako se to ne desi, treba raditi na jačanju RS sve do njenog otcepljenja od BiH.

On je potvrdio i da će biti održan referendum o državnom Sudu i Tužilaštvu BiH, ali nije želeo da precizira datum sprovođenja tog referenduma. "Znam datum, ali neću da vam kažem. Važno je da obezbedimo podršku još nekih faktora za referendum, a ako ne uspemo u tome, svakako ćemo održati referendum", naveo je predsednik RS.

Prema njegovim rečima, ta podrška za sada postoji od Rusije, dok mu je premijer Srbije Aleksandar Vučić sugerisao da "sada nije trenutak za referendum i da još razmisli o tome". Dodao je da će referendum biti održan 50 dana nakon što odluka o njegovom sprovodjenju bude objavljena u Službenom glasniku RS, ali nije želeo da kaže kada će ta odluka biti objavljena. Predsednik RS na kraju je kazao da je zadovoljan radom Vlade RS i da ne razmišlja o njenoj rekonstrukciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track