LAKŠE DO POSLA U NEMAČKOJ: Ovo su olakšice za državljane BiH!
Foto: Arhiva

Šansa za zaposlenje

LAKŠE DO POSLA U NEMAČKOJ: Ovo su olakšice za državljane BiH!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Zakonski uslovi za pristup nemačkom tržištu rada za državljane BiH su ublaženi

Od početka ove godine zaposlenju u Nemačkoj mogu da se nadaju ne samo oni čija su zanimanja na listi deficitarnih, nego i svi oni koji pronađu poslodavca spremnog da ih zaposli

"Osnovna novina je sada šansu da apliciraju za dobivanje radne dozvole imaju i osobe čija se zanimanja ne nalaze na listi deficitarnih zanimanja u SR Njemačkoj. Dosad to nije bilo moguće, iako i sada postoje "ograde" pa će tako takvi radnici iz BiH dobiti radnu dozvolu samo ukoliko već nema kandidata sa istim kvalifikacijama, a da su državljani EU ili država sa neograničenim pristupom tržištu rada EU (Island, Norveška, Švicarska...)", izjavio je za Fenu stručni saradnik za odnose sa javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić. Napomenuo je da će radnicima i sada trebati ponuda poslodavca za zaposlenje.

"Novina je i što radnici mogu sada da apliciraju za boravak u Nemačkoj u trajanju od šest meseci, u svrhu traženja posla, pod uslovom da se nalaze na listi ključnih zanimanja, iako nemaju poslodavca", naveo je Pupić i dodao da je uUslov za to da imaju finansijske mogućnosti za boravak u Nemačkoj u tom periodu.

Pupić je naveo da je više informacija o dozvoli za boravak, uslovima i procesima za državljane BiH sadržano u brošuri pod naslovom "Život i rad u Nemačkoj", koju su izradile njihove kolege iz te države, a koja je dostupna na ovom linku. Pupić je naveo da je tokom 2015. godine 870 osoba otišlo na rad u Nemačku putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH i to da rade kao negovatelji.

"Trenutno su u Nemačkoj najtraženija zanimanja vezana za medicinsku struku (od doktora medicine, specijalizanata, medicinskih sestara do negovatelja), za IT sektor i programiranje - inžinjeri elektrotehnike, mehatroničari, kao i zanimanja vezana za građevinarstvo, usluge prevoza, transporta i slično", kazao je Pupić.

(klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track