(FOTO) ČUDOTVORNI IZVOR: Što je vreme toplije voda sve hladnija, a što je hladnije voda sve toplija!
Foto: Printscreen Aura.ba

BUŽIMSKO ČUDO

(FOTO) ČUDOTVORNI IZVOR: Što je vreme toplije voda sve hladnija, a što je hladnije voda sve toplija!

Bosna i Hercegovina -
Nema pisanih tragova kada je otkriven ovaj „Izvor ledene vode“ nadomak današnjeg glavnog puta koji povezuje naselja Elkasova Rijeka i Makići sa jednom od najstarijih džamija na Starom gradu, ali ova zdrava, izvorska voda, pominje se u narodnim predanjima i starim pesmama bužimskog kraja

Ne zna se ni ime prvog graditelja bunara na izvoru, ali vremenom narod mu je dao dva imena: „Veliki ledeni bunar“, a od 1968.godine i „Abidov bunar“, nazvan po graditeljima Abidu i njegovoj supruzi Sebili Alijagić koji su ostavili iza sebe ovu zadužbinu pre nego što su umrli.

Ono po čemu je ovaj bunar nadaleko poznat je temperatura vode koja je leti ledena, a u zimskom periodu neobično topla. U narodu kažu: „Što je vreme toplije voda je sve hladnija, što je vreme hladnije voda je toplija!“ Pralje su nekada a i dana danas i u najhladnijim zimskim danima prale ćilime, i druge prostirke, jer voda u bunaru bila, kako bi se govorilo, kao u banji. Da je tako bilo dokaz su i tri korita namenski građena za ovakve potrebe.

Ovoj vodi narod pripisuje i lekovita svojstva, od verovanja da otvara apetit do toga da je kafa skuvana od nje čudesna jer je mekoćom i pitkošću čini slađom.

Nekada je voda tekla iz dve česme, sve dok u naše vreme deo vode nije „pozajmljen“ za gradske potrebe, pa danas voda iz bunara ističe samo na jednu česmu, ali i dalje uvek jednakim mlazom, bilo da je leto ili zima. Nekad je Abidov bunar bio mamac za okupljanja mladih i ašikovanja, a danas često navrate stariji koji žele da se podsete na mladost i dobra stara vremena u kojima se živelo sporije.

Foto Printscreen aura.ba
Foto Printscreen aura.ba

Pa ipak, u bužimskom kraju najpoznatiji je „Ibret izvor“ ili „Svetinja“, na području Dobrog Sela, udaljenog oko pet kilometara od regionalnog puta koji povezuje Bosansku Krupu i Bužim.Izvorište se nalazi iznad stenovite krečnjačke prečage visoke oko 16 metara, iz kojeg voda svaki dan po nekoliko puta poteče, obrušava se sa stene, te nakon određenog vremena opet presuši.

U narodu je rašireno verovanje o svetosti ovog izvora. To je razlog da se ljudi 6. maja svake godine okupljaju kod izvora, umivaju i kupaju njegovom vodom, verujući u natprirodne moći izvora i lekovitost ove vode.

(aura.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track