Najnovije vesti

BOSANSKI KOMANDANT MUDŽAHEDINA NEGIRA KRIVICU: Mahmuljin tvrdi da nije kriv za zločine protiv Srba
Foto: Printscreen Youtube

Suđenje

BOSANSKI KOMANDANT MUDŽAHEDINA NEGIRA KRIVICU: Mahmuljin tvrdi da nije kriv za zločine protiv Srba

Bosna i Hercegovina
13:02h
Bivšši general Armije BiH Sakib Mahmuljin je u Sudu BiH izjavio da nije kriv po optužžnici Tužžilašštva BiH koje ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovnišštva i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

Sud je najavio da će u ovom predmetu uskoro početi suđenje, prenosi N1 BiH. Mahmuljin je bio komandant Trećeg korpusa Armije BiH u čijem je sastavu bila i jedinica "El mudžahid" sa muslimanskim borcima iz Azije i Afrike.

Tokom završnih ratnih operacija u leto i jesen 1995, ta jedinica je učestvovala u borbama oko mesta Zavidovići i Vozuća u srednjoj Bosni, gde su ubili najmanje 50 civila i zarobljenih pripadnika vojske bosanskih Srba.

Neki su pogubljeni ritualnim odsecanjem glava, a ostali zarobljenici su podvrgnuti brutalnim zlostavljanjima, uključujući odsecanje delova tela.

Tela deset žrtava pronađena su nakon rata, dok se za ostalima još traga. Tužilaštvo tvrdi da je Mahmuljin kao komandant znao za namere mudžahedina, ali nije ništa preduzeo da ih spreči, niti da ih nakon zločina kazni.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...