POLICIJA ČUVA VELIKOG MUFTIJU BiH: Kavazoviću pojačali obezbeđenje zbog pretnji džihadista!
Foto: Anadolija

Pretnje stigle iz Sirije

POLICIJA ČUVA VELIKOG MUFTIJU BiH: Kavazoviću pojačali obezbeđenje zbog pretnji džihadista!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Velikom muftiji Huseinu Kavazoviću pojačano je obezbeđenje, nakon što mu je Amir Selimović, bosanski pripadnik terorističke organizacije Islamska država (ISIL) pretio smrću.

SIPA je odmah preduzela neophodne korake posle pretnji bosanskog džihadiste koji se bori na strani ISIL u Siriji. On je poručio Bošnjacima da ih "čekaju narandžasti kombinezoni", a Kavazoviću da će ga "zaklati nasred Baščaršije".

Mektić je, nakon sastanka u Sarajevu sa švedskim ministrom untrašnjih poslova Andersom Igemanom s kojim je razgovarao o borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, kazao da bezbednosne službe u BiH redovno prate svu komunikaciju posredstvom interneta koja se može da se poveže s terorizmom i odmah reaguju na moguće izazove.

"Preduzimaju se mere dodatne zaštite reisa i svih drugih osoba kojima se preti’, kazao je Mektić.

Amir Selimović (Foto: Printskrin Jutjub)
Amir Selimović (Foto: Printskrin Jutjub)

On je rekao da je BiH raspisala 67 poternica za svojim državljanima zbog terorizma.

Mektić je dodao da vlasti BiH blisko sarađuju s Islamskom zajednicom u njenim nastojanjima da ukine takozvane paradžemate koje organiziraju samozvani islamski propovednici i tamo radikaliziraju svoje sledbenike.

Takvih zajednica u BiH ima više od šezdeset, a Islamska zajednica u BiH ostavila im je rok da se raspuste ili integrišu u zakonite strukture do kraja februara.

"Nakon isteka, ilegalni džemati i njihovi pripadnici postaće problem države, što znači da će se ubuduće njima baviti sigurnosne agencije, a ne Islamska zajednica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track