POKAJALI SE: Sve više džihadista iz BiH spremno za zatvor, samo da se vrate kući
Foto: Profimedia

Povratak u zemlju

POKAJALI SE: Sve više džihadista iz BiH spremno za zatvor, samo da se vrate kući

Bosna i Hercegovina -
Pojedini državljani Bosne i Hercegovine, koji su se našli na ratištima u Siriji i Iraku, kontaktiraju bezbednosne agencije i spremni su za odlazak u zatvor kako bi se vratili u BiH.

"Određen broj državljana BiH, koji se nalazi na području Sirije i Iraka, zbog nesnošljivih uslova boravka, kontaktira sigurnosne agencije sa namerom povratka u BiH, sporazumnog priznanja i izdržavanja kazne u BiH", navodi se u saopštenju Tužilaštva BIH.

U saopštenju se dodaje da sve više porodica državljana BiH, koji su na stranim ratištima, traži saradnju sa pravosuđem i njihov povratak u BiH.

Radije bi u zatvor, Foto: Ilustracija/Profimedia
Radije bi u zatvor, Foto: Ilustracija/Profimedia

"U okviru aktivnosti Tužilaštva BiH i partnerskih agencija za sprovođenje zakona u BiH i inostranstvu, sve veći broj državljana BiH i članova porodica prijavljuje nezakonitosti u vezi sa odlaskom i boravkom državljana BiH, koji su na stranim ratištima", naglasilo je tužilaštvo.

U saopštenju, međutim, nije precizirano koliko džihadista iz BiH želi da se vrati u tu zemlju, koja je 2014. godine usvojila zakon koji predviđa zatvorske kazne za džihadiste i njihove regrute u trajanju do 20 godina. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je do sada 20 osoba optuženo za regrutovanje ili pridruživanje stranim paravojnim grupama.

U saopštenju Tužilaštva BiH se, takođe, navodi da je jedan od optuženih Emin Hodžić, koji je rođen 1992. godine, priznao da je boravio u strukturama Islamske države i da je time pristao da mu se izrekne zatvorska kazna u trajanju od godinu dana, koju će izdržavati u BiH.

"Tužilaštvo BiH i partnerske sigurnosne agencije imaju kapacitete za otkrivanje i procesuiranje osoba koje odlaze na strana ratišta, te upozoravaju državljane BiH da se ne odlucuju na ove korake, riskirajući vlastitu sigurnost kao i zatvorsku kaznu po povratku sa tih područja", zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track