JEDINA ODŽAČARKA U BIH IMA I ČAROBNU ČETKU: Pronašla 3 kilograma zlata u dimnjaku!
Foto: Printscreen Youtube

Čađava ali čistog obraza

JEDINA ODŽAČARKA U BIH IMA I ČAROBNU ČETKU: Pronašla 3 kilograma zlata u dimnjaku!

Bosna i Hercegovina -
BRČKO - Njen životni moto je "da je bolje dva puta se u krevetu okrenuti mrtav umoran nego jednom gladan", a ona je Dajana Đurić (25) iz Brčkog, jedina dimničarka u Bosni i Hercegovini

Još kao devojčica upoznala se s visinom i dimničarstvom. U tajne tog zanata uveo je njen otac Jadranko, koji je profesionalni dimničar 16 godina.

" Želela sam da budem frizerka, ali sam upisala srednju školu za ekološkog tehničar. Paralelno s tom školom odlučila sam da se školujem za odžačara. Toliko sam se navikla i zavoljela taj posao da sam na kraju završila i fakultet za ekološkog inženjera. Ovo je zanimljiv posao, ali ponekad težak za ženu", kađe Dajana.

Možda nemam pune džepove para, ali zato imam puno srce ljubavi i osmijeh za sve. <3 Dobro jutro dragi moji <3 :*

Posted by Eko dimnjačar Brčko on понедељак 8. фебруар 2016.

Rado priča o svom poslu i dogodovštinama koje doživljava radeći ga. Kaže da je bilo svakakvih situacija, jer ulaze u kuće raznih ljudi. Jednom je njen otac u dimnjaku našao gomilu raznog eksploziva. Tada je upozorio da, ako u dimnjaku nađe nešto što teško izlazi iz kanala, to ne dira nego da zove njega. On tada specijalnom videokamerom proveri o čemu je reč.

" Prošle godine sam čistila dimnjak kod jedne starije gospođe u Brčkom. Četka nije išla, pa sam u otvor dimnjaka gurnula ruku. Dotaknula sam nekakav najlon i odmah mi je eksploziv pao na pamet. Pozvala sam oca, ali mi se nije javio na mobilni. Nisam mogla da čekam jer su druge mušterije čekale, pa sam odlučila da polako povučem najlon prema dole. Polako sam ga pocepala da vidim što je u njemu. Iz svežnja su ispala dva bisera, napravila sam veći otvor i videla zlatni nakit. U kesi je bilo oko tri kilograma zlata", otkriva nam dimničarka Dajana.

Posle toga su pozvali gospođu i stavili joj vrećicu zlata pred noge."Žena je bila šokirana. Prepoznala je svoj nakit, koji neko od njenih ukućana, kad je počelo ovo zlo od rata, sakrio u dimnjak", kaže Dajana.

Osim pronalaska zlata bilo je još neobičnih situacija u karijeri mlade dimničarke. Otkriva nam da joj je jedan od najneobičnijh događaja bio kad ju je jedna devojka kod koje je čistila dimnjak zamenila za muškarca.

" Misleći da sam dečko, tražila mi je telefonski broj i Fejsbuk profil kako bismos e bolje upoznali. Rekla sam joj: ‘Devojko draga, ja sam žensko’. Pocrvenela je i istrčala iz kuće, a mene ostavila da dovršim svoj posao", priča Dajana.

I zaista, kad skine radnu odjeću, nitko je ne može zamijeniti za muškarca. No njoj nije nikakav problem proći središtem Brčkog u svojoj radnoj, a posebno svečanoj dimničarskoj odeći s cilindrom na glavi koja je okićena raznim značkama s dimničarskih festivala u Italiji, koje redovito posećuje s porodicom.

" Lice se zaprlja s čađi, ali ja ga operem, a neki to ne mogu čak i da zgule kožu zgule. Ja imam vrlo malo vremena za bavljenje kojekakvim glupostima jer radni mi dan počinje u šest sati i često traje do kasno uveče. Bude slučajeva da, samo što legnem , moram ustati i otići s ocem na intervenciju zbog zadimlenog ili zapaljenog dimnjaka", objašnjava Đurićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track