PREMIJER BIH SE BAHATI NOVCEM GRAĐANA: Ministre častio jagnjetinom, delegaciju MMF hobotnicom
Foto: Printscreen Youtube

Bahati premijer

PREMIJER BIH SE BAHATI NOVCEM GRAĐANA: Ministre častio jagnjetinom, delegaciju MMF hobotnicom

Bosna i Hercegovina -
Fadil Novalić u januaru je zaključio da građani BiH novac troše na nebitne stvari poput vina, piva, kafe, telefona i goriva.

Premijer Fadil Novalić plaćao je večere predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i častio ih skupocenim vinima novcem iz budžeta u toku dogovora da ova međunarodna institucija Federaciji pozajmi novac.

Hranu je plaćao i čelnicima Arcelor Mitala, jedne od najvećih svetskih korporacija čiji vlasnik ima bogatstvo veće od 11 milijardi dolara.

Istog dana kada je premijer Fadil Novalić sredinom januara izjavio da su od deset stavki koje građani najviše kupuju “samo tri esencijalne životne namirnice”, a sve ostalo “ono što uopšte ne predstavlja bitnu stvar za život”, novcem istih tih građana plaćena je večera predstavnicima Svetske banke.

Od kada je Novalić stupio na dužnost, njegov kabinet mesečno u prosjeku troši 320 evra na obroke u restoranima. Na službeni telefon u proseku mesečno troši 90 evra. Na telefon i obroke u restoranima Novalić mesečno troši iznos koji je neznatno manji od prosečne plate u BiH. P

Na gorivo troši dodatnih 150 evra mesečno. Svi ovi iznosi plaćeni su iz budžeta Federacije kao i premijerska plata od 1.850 evra mesečno.

Premijersku privilegiju da ruča i večera na trošak budžeta Novalić nije koristio često ali jeste kvalitetno.

14. septembra 2015, Novalić je obećao da će penzioneri već od narednog dana početi da dobijaju penzije za avgust. Na dan isplate penzija Novalić je organizovao ručak za članove Vlade. Na trošak budžeta premijer i ministri su u restoranu pojeli šest kilograma jagnjetine, a na računu od 33 stavke našli su se i hadžijski ćevap, sogan dolme,a ministri su nazdravljali sa vinom od 45 evra. Poreske obveznike ovaj ručak je koštao 445 evra.

Na dan kada je u Zenici kvalitet vazduha ocenjen kao nezdrav Novalić je čelnicima Arcelor Mitala platio obrok u hotelu Bristol u Sarajevu. Nekoliko dana ranije ova frima najavila je povlačenje iz Bosne i Hercegovine i otpuštanje radnika.

Još je jedan sastanak prošao bez izveštaja u medijima. Dan pre dolaska nemačke kancelarke Angele Merkel u Sarajevo u julu 2015. premijerov savetnik Goran Miraščić bio je domaćin delegaciji MMF-a. Na meniju su bili salata od hobotnice, škampi i riba šampjer čiji kilogram u ovom restoranu košta 51 evro. Uz dve flaše vina i nekoliko drugih sitnica račun je zaokružen na 200 evra. Dug prema MMF-u do tada je već odavno premašio pola milijardi evra.

Nešto manje koštala je večera sa delegacijom MMF-a na dan kada je Novalić primio Rona van Rudena, dotadašnjeg šefa Misije MMF u BiH.

Rekordan račun u kabinetu premijera napravljen je u maju 2015. godine. Na dan posete turskog predsednika Sarajevu premijer je ugostio delegaciju Turske. Hotel u kome je turski predsednik odseo vladi BiH je ispostavio fakturu od 720 evra.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track