BRITANSKI SAN: BiH ne sme u EU jer je ta zemlja plodno tle za terorizam
Foto: Printscreen The Sun

Skandal

BRITANSKI SAN: BiH ne sme u EU jer je ta zemlja plodno tle za terorizam

Bosna i Hercegovina -

U debati pred referendum o ostanku Velike Britanije u EU, tabloid San je objavio opširni tekst u kome tvrdi da bi ulazak BiH u EU ugrozio sigurnost Velike Britanije.

Britanski tabloid, u tekstu političkog urednika Dejvida Vudinga, poručio je da BiH nikada ne bi trebalo dozvoliti ulazak u EU jer je "plodno tle" za terorizam.

On u tekstu navodi i podatak da je BiH domovina za oko tri miliona muslimana i da se oko 300 njih priključilo formacijama Islamske države.

Pored netačnog broja muslimana u BiH, San povezuje terorističke napade na Šarli ebdo i dvoranu "Bataklan" navodeći da je korišćeno oružje poreklom iz BiH.

Inače, oružje koje je upotrebljeno u napadu na Šarli Ebdo proizvela je srpska "Zastava", dok su korišćeni meci poreklom iz BiH. Činjenica da je ovo oružje korišćeno u napadima do sada je povezivana sa krijumčarenjem oružja s Balkana u evropske zemlje, ali nema dokaza da je BiH, ili neka druga zemlja Balkana, imala bilo kakve veze sa teroristima koji su izveli napad.

San takođe upozorava i da bi, ako Britanija ostane u EU a BiH postane članica, britanski poreski obveznici morali da izdvoje milione funti koje bi se slale BiH da bi ojačala svoju ekonomiju. Gori scenario od oduzimanja novca britanskim građanima samo je, impliicira tabloid, mogućnost da taj novac završi u rukama terorista.

Tabloid kritikuje i podršku Nemačke i Velike Britanije ubrzanom putu BiH u EU, kao i odluku Evropske komisije da BiH dodeli značajnu pomoć za infrastrukturne projekte.

Oni u tekstu navode i izjavu britanskog parlamentarca Pitera Bonea, koji je izričit u stavu da EU ne bi trebalo ni da razmatra zahtev BiH za članstvo u EU. Tekst je opremljen fotografijama scena napada iz Pariza uz koje je navedeno da je korišćeno oružje u ovim napadima iz BiH kao i fotografijama pripadnika ID poreklom iz Bosne i Hercegovine.

Tabloid je i ranije objavljivao slične tekstove o balkanskim zemljama. Tako su krajem prošle godine objavili ekskluzivnu reportažu novinara Emila Gesena koji je, navodno, prešao put od Turske do Nemačke a da niko nije tražio njegov pasoš. Posle reakcije hrvatskog MUP, San je uklonio spornu reportažu.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track