FRANCUZI IZRUČUJU SRBINA U BIH: Osumnjičen za ratne zločine u Višegradu
Foto: Printscreen Facebook

Pravosuđe

FRANCUZI IZRUČUJU SRBINA U BIH: Osumnjičen za ratne zločine u Višegradu

Bosna i Hercegovina -

Francuska će izručiti Bosni i Hercegovini Radomira Šušnjara, pripadnika paravojnih srpskih snaga, osumnjičenog za ratne zločine nad bošnjačkim civilima na području Višegrada tokom 1992. godine, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno je da je danas u popodnevnim časovima sud u Parizu nakon višemesečne pravne procedure doneo odluku da se osumnjičeni Radomir Šušnjar zvani "Lalco" (61) izruči pravosuđu BiH, gde će mu se suditi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Višegrada.

Šušnjar je bio pod istragom Tužilaštva BiH, a osumnjičen je da je učestvovao u zločinu nad osobama bošnjačke nacionalnosti u Višegradu, polovinom juna 1992. godine. Šušnjar je, kao pripadnik paravojnih srpskih snaga, u junu 1992. godine, učestvovao u zatvaranju 60 civila bošnjačke nacionalnosti u jednoj kući u Višegradu, koji su potom zapaljeni. Među ubijenima je bilo i žena i dece. Taj zločin u javnosti je poznat kao "živa lomača".

Oni koji su zapaljeni pokušali pobeći, ubijani su mecima. Zločin je preživelo nekoliko zarobljenih, na osnovu čijih svedočenja i iskaza su posle rata podignute optužnice. Nalogodavac zločina bio je Milan Lukić, koga je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu. Regionalna N1 televizija objavila je da su žrtve iz Višegrada prisustvovale celom procesu u Parizu, na kojem se odlučivalo o izručenju Šušnjara BiH.

Jedan od svedoka zločina Bakira Hasečić izjavila je da je prisustvovala donošenju odluke suda u Parizu i da se našla licem u lice sa Šušnjarem. "Ljudi koji su došli sa njim počeli su nas vređati, ali ni mi nismo ostali dužni. Jako bučno sam govorila 'četnik, silovatelj, ubica'… Šušnjaru sam rekla u lice sve ono što je uradio, jer sam imala priliku svedočiti u ovom slučaju prošle godine", rekla je Hasešić.

Ona je dodala da Šušnjar ima pravo na žalbu, ali da veruje da će ona biti odbijena. "S obzirom da smo 24 godine čekali pravdu da Šušnjar koji ima oznaku A Haškog tribunala, dočekali smo da Žalbeni sud i Sudsko veće donesu odluku da se Šušnjar izruči pravosudnim institucijama BiH", kazala je Hasešić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track