BOSANSKI PARADŽEMATI PRETNJA REGIONU: Otkriveno zašto je šef CIA bio u Sarajevu
Foto: Anadolija

Radikalizacija

BOSANSKI PARADŽEMATI PRETNJA REGIONU: Otkriveno zašto je šef CIA bio u Sarajevu

Bosna i Hercegovina -

Pre nedelju dana, Sarajevo je posetio Džon Brenan, direktor CIA.

O sastanku se doznalo malo iz šturih saopštenja, ali jedan je podatak od posebne važnosti. Naime, domaćini su Brenana upoznali s problematikom paradžemata, skupine vernika koja ne priznaje nadležnost Islamske zajednice BiH, već tumače muslimansku veru kako to njima odgovara.

Džon Brenan, Foto: AP
Džon Brenan, Foto: AP

Reč je o vrlo ozbiljnom problemu jer se upravo u takvim organizacijama pojavljuju radikalni propovednici koji podstiču mlade muslimane da se uključe u "sveti rat" u Siriji, Iraku, Libiji.Naime, teza o tome da se neki od muslimana radikalizuju zbog siromaštva ili problema s asimilacijom u zemljama u koje su došli je odbačena. To je ovog utorka u Evropskom parlamentu razložio bivši radikalni islamist Ed Husain: “Kad bi siromaštvo bilo razlog radikalizacije, najviše bi ekstremista bilo u Bangladešu”.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Najveći problem je kombinacija izopačene teologije i ideologije koju on naziva islamizmom, dakle pogrešnim tumačenjem Kurana i salafizam. I upravo je islamističko-salafistička toksična mešavina glavni problem paradžemata u BiH koji i šalju mladiće u rat, ali i dočekuju ih kad se vrate s istim idejama: treba napasti nevernike i neprijatelje. BiH je, u želji da smanji opasnost radikala povratnika, ponudila svima koji se vrate i prijave samo godinu dana zatvora, što takođe nailazi na kritike, među ostalim, i zbog moguće dodatne radikalizacije u zatvoru.Islamska zajednica BiH pokušala je da reši ovaj problem pozivajući sve paradžemate da se uključe u IZ. Od utvrđenih 38 zajednica njih je samo 14 na to pristalo, za dve situacija i dalje nije jasna, dok su njih 22 odbile poziv.

Vehabije u Maoči, Foto: Aleksandar Jovanović
Vehabije u Maoči, Foto: Aleksandar Jovanović

IZ je nakon toga objavila da je učinila sve u svojoj moći te da sada prepušta ovaj “vruć krompir” u ruke državne vlasti. Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, potvrdio je da je reč o “problemu države” te da su ti paradžemati pretnja za državu. Jasno je da je reč o sigurnosnom problemu koji prelazi granice BiH jer bi esktremisti mogli svoje mete potražiti u susednim ili drugim zapadnim državama.

Stoga je i Brenana, a i sve ostale, zanimalo šta BiH namerava da učini po tom pitanju. Mektić je sada potvrdio da će “država delovati” kako bi onemogućila delovanje paradžemata te da delovanje uključuje i represivne mere. Takve, pak, akcije izazivaju reakcije pa je stoga BiH trenutno pod povećanim nadzorom suseda, ali i celog Zapada.

(Fokus.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track