BANJALUKA: Džamija Ferhadija svečano otvorena pred 10.000 ljudi
Foto: Twitter/screenshot

Obnovljena muslimanska bogomolja

BANJALUKA: Džamija Ferhadija svečano otvorena pred 10.000 ljudi

Bosna i Hercegovina -

Ferhat-pašina džamija u Banjaluci poznatija kao Ferhadija, zvanično je otvorena danas simboličnim presecanjem vrpce na isti dan kada je minirana pre 23 godine, a u obraćanju hiljadama vernika i građana poslate su poruke mira, solidarnosti i suživota.

Vrpcu su presekli premijer Republie Turske u ostavci Ahmet Davutoglu, predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, predsednik Dijaneta Ahmet Gormez i bivši banjalučki muftija Edhem Čamdžić.

Lijepa naša Ferhadija džamija - otvaranje danas 07.05.2016. godine, Banja Luka Allah Mubarek Olsun <3

Posted by Miris Dunja Sarajevo Baščaršija on Saturday, May 7, 2016

Na ceremoniji otvorenja Ferhat-pašine džamije prisustvovao je veliki broj verskih i političkih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine, predstavnika međunarodne zajednice te brojni vernici i mnogi drugi gosti. Premijer Turske u ostavci Ahmet Davutoglu je poručio da je BiH sa svim njenim narodima jedno srce, te da se Banjaluka nikada ne može odvojiti od Sarajeva ili Sarajevo od Mostara.

"Davutoglu je u svom govoru podsećao i na prisustvo i ulogu Turske u BiH kroz "njenu istoriju. Rekao je da su danas došli zbog lepote, bratstva i svih naroda u BiH. Ali je dodao i da je "Turska bila i biće u BiH". Davutoglu je u svom govoru podsećao i na prisustvo i ulogu Turske u BiH kroz njenu istoriju. Rekao je da su danas došli zbog ljepote, bratstva i svih naroda u BiH. Ali je dodao i da je Turska bila i biće u BiH.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Svečanoj ceremoniji otvaranja Ferhadije, nakon 15 godina od početka obnove i 23 od rušenja 7. maja 1993. godine, prisustvovalo je više od 5.000 vernika i veliki broj zvanica. Svečana ceremonija otvorenja banjalučke džamije je uz velike mere bezbednosti protekla je u najbojem redu i dostojanstveno.

Današnji dan nije samo dan otvorenja jedne novosagrađene džamije. Ovo je dan kajanja za grijehe koji su na ovim prostorima prije 23 godine počinjeni prema čovečanstvu, izjavio je Mehmet Gormez, predsednik turske Uprave za verske poslove (Diyanet), na ceremoniji otvorenja ponovo sagrađene Ferhad-pašine džamije u Banjaluci, prenele su agencije. “Današnji dan nije samo dan otvorenja jedne novosagrađene džamije. Ovo je dan kajanja za grehe koji su na ovim prostorima prije 23 godine počinjeni prema čovečanstvu”, rekao je Gormez.

Episkop Jefrem je čestitao ovaj dan i događaj, obnove i otvaranja bogomolje i njeno stavljanje na molitvenu upotrebu pripadnicima Islamske zajednice u BiH. " Zapravo svi smo različiti, čak i braća. Iako je molitva moguća svuda i na svakom mestu, ona se najjače doživljava u bogomolji. Želim da ova bogomolja uspešno produži svoju duhovnu misiju", kazao je episkop Jefrem.

Prisutnima se obratio i biskup Komarica, koji se zahvalio dragom Bogu što mu je omogućio da dočeka ovaj istorijski dan i da sa svojim sugrađanima podeli radost otvorenja Ferhadije. "Čvrsto verujem da nas je sve isti Bog stvorio i da smo dužni činiti jedni drugima dobro, a ne zlo. To je obaveza svakoga, osobito onoga koji veruje u Boga. Kao vernik, molim Boga da svojim blagoslovom prati sve vas vernike muslimane koji ćete mu se u ovom domu klanjati“, istakao je Komarica.

Otvaranje Ferhadije u Banjaluci dokaz je da se sve može kad se hoće i kada se svi slože i zajedno rade - rekao je, između ostalog, u svom obraćanju predsednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci na ceremoniji otvaranja te džamije. "Velika mi je čast da se obratim svima vama i da zaželim još puno godina Ferhadiji i da nikada više ne prisustvujemo izgradnji srušenih objekata. Takođe, želim da svi zajedno prisustvujemo izgradnji novih objekata, koji se sada završavaju", kazao je Finci.

Obnavljanje Ferhadije potvrda je pobede života i nade i čvrstog uvjerenja da ćemo na ovim prostorima nastaviti živjeti zajedno. Obnavljanje Ferhadije simbol je trajnog povratka Bošnjaka na ove prostore, poručio je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u obraćanju na svečanom otvorenju Ferhad-pašine džamije.

Kako je kazao, kada je Ferhadija srušena malo je ko verovao da će ovaj dan ikada doći. “Oni koji su u to verovali i oni koji su svojim dobrim delima to omogućili danas su ostvarili pobedu. Danas je prilika da se prisetimo svih njih, da im odamo poštovanje i izrazimo zahvalnost”, istakao je Izetbegović. Otvorenjem Ferhad-pašine džamije u Banaluci, razglednica grada na Vrbasu je upotpunjena, poručio je Osman Kozlić, muftija banjalučki.

"Ferhadija je ponovo vraćena gradu na Vrbasu, svi koji živimo ovde, danas smo zajedno domaćini našim dragim gostima. U tradiciji bosanskih muslimana otvorenje džamije znači otvorenje njenih vrata za sve one koji je poštuju. Danas je zato dan radosti Bošnjacima i svim građanima Banja Luke. Naša je radost tim veća, jer su mnogi Banjalučani iskazali svoju radost što se Ferhadija vratila gradu na Vrbasu. Sve njihove izjave mogu se sažeti u jedno: Sa Ferhadijom, razglednica Banjaluke je potpuna", rekao je muftija banjalučki.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja