ALARMANTNI PODACI: Jedan grad iz regiona zagađeniji od Pekinga, Teherana...
Foto: AP

Jedva dišu

ALARMANTNI PODACI: Jedan grad iz regiona zagađeniji od Pekinga, Teherana...

Bosna i Hercegovina -

Zagađenje vazduha na globalnom nivou u proteklih pet godina poraslo je za pet odsto, pokazalo je istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sprovedeno u više od 3.000 gradova sveta.

SZO navodi da su zagađenjem vazduha povezani svi delovi sveta i da su "brzorastući gradovi" na Bliskom istoku, u jugoistočnoj Aziji i na zapadnom Pacifiku najviše uticali na porast nivoa zagađenja, deset puta više nego što SZO preporučuje.

Štetne čestice manje od 2,5 mikrona, na globalnom nivou najviše su u Indiji u kojoj je smešteno 16 od 30 najzagađenijih gradova sveta, navodi se.

Kina je poboljšala kvalitet vazduha od 2011. godine pa je sada pet gradova iz te zemlje među 30 najzagađenijih. Devet drugih zemalja, uključujući Iran, imaju po jedan grad među najzagađenijim dok Nigerija, Saudijska Arabija i Pakistan imaju po dva grada među "top 30".

Najzagađeniji grad na svetu, u pogledu aerozagađenja je Oniša, tranzitni grad na jugoistoku Nigerije koji ima gotovo 600 mikrograma štetnih čestica po kubnom metru PM10s, što je oko 30 puta više nego što SZO preporučuje.Sarajevo se na ovoj neslavnoj listi nalazi na 545. poziciji, što znači da je glavni grad BiH zagađeniji od metropola poput Bangkoka, Naninga, Teherana, Meksiko Sitija...

Sa druge strane, Muonio u Finskoj, grad iznad Arktičkog kruga, ima najčistije zabeležen gradski vazduh na svetu, sa samo dva mikrograma čestica po kubnom metru zagađenja PM2.5.

(Radiosarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja