(VIDEO) MASAKR NAD VOJNICIMA JNA: 24 godine od krvave Tuzlanske kolone
Foto: Reuters

Podmukli napad

(VIDEO) MASAKR NAD VOJNICIMA JNA: 24 godine od krvave Tuzlanske kolone

Bosna i Hercegovina -

U napadu iz zasede 15. maja 1992, muslimani su ubili 59 pripadnika JNA, a 44 su ranili.

Muslimanske snage napale su 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se, u dogovoru s vlastima Tuzle, mirno povlačila iz kasarne JNA "Husinska buna" ka Bijeljini sa oko 200 motornih vozila i oko 600 oficira i vojnika.

Kolonu je na Brčanskoj malti iz zasede napalo oko 3.000 pripadnika muslimanskog MUP BiH, TO BiH i Zelenih beretki. Pucali su s okolnih zgrada, čak i sa zgrade bolnice, a duž celog puta bile su postavljene mine i druga eksplozivna sredsdtva. Vozila JNA su gorela, a eksplozije su odjekivale na sve strane.

Prvi napad trajao je pola sata, a zatim je počelo pojedinačno ubijanje ranjenih i preživelih vojnika JNA u toj koloni.

Ceo napad direktno je prenosila lokalna televizija FS 3 uz podrugljive i antisrpske komentare, a to su preuzele brojne druge TV stanice.

Tačan broj oficira, mladih vojnika i rezervista JNA koji su ubijeni 15. maja 1992. tokom povlačenja iz Tuzle još nije utvrđen: procenjuje se da je ubijeno 212 starešina i vojnika, dok je 140 zarobljeno i mučeno.

Ovaj napad je eklatantno kršenje Ženevske konvencije, međunarodnog ratnog prava i dogovora SR Jugoslavije i muslimanskih vlasti u srajevu o mirnom povlačenju JNA sa prostora BiH do 19. maja 1992. Da je ovaj napad bio isplaniran zločin govori i činjenica da je koloni JNA bio dozvoljen izlazak iz Tuzle po tačno utvrđenoj putanji.

Istražioci Haškog suda su 200. predmet "Tuzlanska kolona" ustupili Tužilaštvu BiH, koje je otvorilo suđenje samo Iliji Jurišiću, ali i ono je vraćeno na početak i tako ostavljeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track