(VIDEO) DODIK I IVANIĆ SAGLASNI: Odluka o popisu je neprihvatljiva za Srpsku!
Foto: Printscreen YouTube

Tužilaštvo vršilo pritisak

(VIDEO) DODIK I IVANIĆ SAGLASNI: Odluka o popisu je neprihvatljiva za Srpsku!

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i predsednik RS Milorad Dodik ocenili su danas u Banjaluci da je odluka o popisu stanovništva u BiH doneta pod pritiskom Tužilaštva BiH i da je kao takva neprihvatljiva.

"Tražiću da se proveri da li je tačno da je Tužilaštvo BiH vršilo pritisak. Ako se nastavi inaćenje i preglasavanje rezultati neće biti validni", istakao je Ivanić na konferenciji za novinare posle razgovora.

On je dodao da postoje informacije da je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, odluku o popisu doneo posle razgovora u Tužilaštvu BiH.

Mladen Ivanić, Foto: Profimedia
Mladen Ivanić, Foto: Profimedia

Dodik je rekao da je odluka o popisu neprihvatljiva.

"Nikakve pravosudne institucije ne mogu da se upliću u to. Spreman sam da za nekoliko dana dam nalog da se Republika Srpska povuče i ne učestvuje u radu, kao ni predstavnici RS u Agenciji za statistiku BiH", istakao je Dodik.

Dodik je dodao da je direktor Agencije za statistiku BiH odlučivao pod pritiskom.

"Jasne informacije govore da je direktor sat vremena pre toga bio na sastanku u Tužilaštvu i pod strahom objavio rezultate. Očigledno da su malverzacije oko popisa, koje su bile poznate od ranije, sada izašle na videlo. Proverite pa ćete videti da je veliki broj popisanih prijavljen na mestu gde nije moguće da bude toliko ljudi", dodao je, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Milorad Dodik, Foto: Nebojša Mandić
Milorad Dodik, Foto: Nebojša Mandić

Na pitanje novinara da li se oseća prevareno, Dodik je odgovorio odrečno.

"Ja nisam prevaren, naši predstavnici su bili tamo i apelovali da se ova metodologija ne usvoji. Mi nemamo pravo da budemo prevareni i da dozvolimo da verujemo. U Statističkoj agenciji BiH ne sede predstavnici SNSD-a. Ivanić ima više strpljenja, ali sam ja posle dugo godina shvatio da dogovora u najboljoj nameri nema", naveo je Dodik.

Ivanić je rekao da je najmanje odgovoran za situaciju oko popisa. Reč je o generalnoj prevari i da neće nikada prihvatiti prevaru kao mehanizam odlučivanja, kazao je Ivanić.

Vlada Republike Srpske nije prihvatila odluku Agencije za statistiku BiH o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva iz 2013. Vlada, naime, smatra da je jedinstveni program obrade popisne građe popisa stanovništva u BiH 2013, koji je 18. maja odlukom usvojio direktor Agencije za statistiku BiH, u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. pa ga, kao takvog, ne prihvata i zahteva da se stavi van snage.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja