OPOZICIJA NAPALA DODIKA I IZETBEGOVIĆA: Smeta im dogovor dva lidera o putu BiH ka EU
Foto: Profimedia, Zorana Jevtić

Napadi

OPOZICIJA NAPALA DODIKA I IZETBEGOVIĆA: Smeta im dogovor dva lidera o putu BiH ka EU

Bosna i Hercegovina -

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozdravio je dogovor predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o mehanizmu kordinacije i potpisivanje MMF programa.

Han je na svom tviter nalogu napisao da ga "raduju naredni koraci BiH na putu ka Evropi".

Nakon više meseci polemike i odlaganja u Istočnom Sarajevu je juče potpisan dogovor Dodika i Izetbegovića o mehanizmu koordinacije i potpisivanju MMF programa.

Dogovor Dodika i Izetbegovića pozdravio je i potpredsednik opozicione PDP i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak. On je. kako su preneli banjalučki mediji izjavio da je "dobrodošao bilo kakav sastanak" ključnih aktera na političkoj sceni ako će dovesti do približavanja konačnom cilju - ispunjavanju uslova da aplikacija BiH za članstvo u EU u septembru konačno bude prihvaćena.

"Do sada smo nepotrebnim političkim kalkulisanjem izgubili najmanje tri, četiri meseca, jer je trebalo da ovaj posao završimo do jula", rekao je Crnadak novinarima u Bijeljini, komentarišući jučerašnji sastanak dvojice lidera.

On je poručio da Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije BiH treba da rade svoj posao, Savet ministara i druge instuticije na nivou BiH svoj i da će tako najbolje pomoći građanima u Republici Srpskoj i u BiH.

S druge stranke, međutim, bošnjačka i srpska opozicija u BiH odnosno Republici Srpskoj su žestoko kritikovali Dodika i Izetbegovića zbog ovog susreta.

Iz Socijaldemokratske partije Zlatka Lagumdžije poručili su da su Bakir Izetbegović i SDA potpisali "bezuslovnu kapitulaciju" pred Dodikom i njegovom politikom, kako tvrde, uništavanja i razgradnje države Bosne i Hercegovine.

"Famozni mehanizam koordinacije, koji je dogovoren u kafani u Istočnom Sarajevu, predstavlja vrhunac urušavanja države, jer su Federacija BiH, Republika Srpska i kantoni dobili status jednak državi i njenim vlastima. Drugim rečima, bez državnih vlasti može se dogovoriti sve što se tiče puta BiH ka EU, dok bez saglasnosti RS ili nekog od kantona ne može ništa", navodi se u saopštenju objavljeno na portalu stranke.

SDP tvrdi da je ovaj dogovor zapravo "uvod u konfederalizaciju BiH po etničkom principu, za šta se od večeras očito zalaže i SDA", bez obzira na lažne tvrdnje iz ove stranke kako se bori za jačanje države.

"Niko, ko želi jaku državu, ovakav dokument nikada ne bi potpisao. Posebno je ponižavajuće za sve građane ove zemlje da se za kafanskim stolom zadužuju za milijardu KM", dodaje se.

SDP najavljuje da će koristiti sve oblike političke borbe da ne dozvoli urušavanje države pod izgovorom navodnog evropskog puta.

"Naš cilj je da u EU uđe snažna država, a ne tri megakantona ili entiteta. Takav pristup koji je večeras potpisala SDA i Izetbegović izdaja je svih onih koji su dali živote u odbrani jedinstvene BiH".

Zastupnica SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Aleksandra Pandurević izjavila je za Klix.ba nakon sastanka Dodika i Izetbegovića da je predsednik RS još jednom pokazao da je "spreman da sedne za sto sa 'crnim đavolom' kada mu zafali para".

"Zahvaljujemo se Miloradu Dodiku što je pokazao da su naši ministri u Savetu ministara BiH radili dobro i da je mehanizam koordinacije koji su oni dogovorili dobar. U ovom što je on danas dogovarao nema nikakvih suštinskih izmena", rekla je Pandurević.

Ona je dodala da je Dodik pokazao i da je u stanju da blokira i igra se sa svim i svačim "dok mu ne zafali para".

"Kada mu zafali para onda je spreman sesti i sa crnim đavolom, kako nam je on predstavljao gospodina Izetbegovića poslednjih godina, da bi došao do sredstava", kazala je Pandurević.

Istovremeno, ona je izrazila žaljenje što deo međunarodnih predstavnika podržava i radi za one koji iz čistog hira često sve ruše i blokiraju u zemlji.

"Jako sam tužna kao građanin Republike Srpske što je predsednik RS-a i danas pokazao da on ima kukavičje srce i da ne sme preći entitetsku granicu i doći u Sarajevo", rekla je Pandurević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track