Najnovije vesti

KOBNI SKOK: Andrej je bio iskusan skakač, šta je sada drugačije uradio?
Foto: Printskrin

NAPRAVIO GREŠKU

KOBNI SKOK: Andrej je bio iskusan skakač, šta je sada drugačije uradio?

Bosna i Hercegovina
05:50h

Andrej Beuc (34) iz Slovenije, nestao je posle tragičnog skoka sa visine od 20 metara u Drinu a za njegovim telom se i dalje traga.

On je posle skoka na kratko izronio, a zatim nestao u reci. Zastrašujuća je činjenica što je Breuc bio profesionalni padobranac i iskusni skakač, a svoje skokove je izvodio čak i nad Neretvom koja je poznata kao veoma hladna i neprijateljska reka.

Međutim, ovog puta na Drini u Zvorniku dogodilo se nešto što je bilo presudno da se njegov skok okonča tragedijom. Sumnja se da je Beuc u vodu ušao raširenih ruku, jer nije uspeo da ih skupi i da je najverovatnije glavom udario u dno.

Bivši reprezentativac Jugoslavije u skokovima u vodu Nenad Arsenić rekao je da je Andrej Beuc, koji je nestao nakon skoka u Drinu u Zvorniku, napravio veliku grešku, jer je sa 20 m visine u vodu "ušao" bez postavljenih ruku ispred.

"Nakon te greške, sve zavisi od položaja glave. Beucova glava je, kako sam zaključio na televizijskim snimcima, pri ulasku u vodu bila pod uglom od 90 stepeni i ubačena prema stomaku, odnosno `podmotana`. Andrej je, verovatno, dobio udarac u potiljak kada najčešće puca četvrti pršljen na kičmi. Čim se to desi, gubi se kontrola nad rukama i drugim delovima tela", objasnio je Arsenić, koji je i višestruki pobednik u skokovima sa Gradskog mosta u Banjaluci.

Iskusni skakač je naveo da je Beuc mogao da nakon skoka uroni u Drinu čelom, ali da u tom slučaju nije moguće da pukne pršljen već da skakač dobije potres mozga i padne u nesvest.

"To je moguće kada se skoči sa visine veće od 15 metara, a ruke ne postave ispred. Ipak, to je manje verovatno u ovom slučaju. Ostavimo konačnu reč lekarima koji će najbolje objasniti šta se zapravo desilo", rekao je Arsenić.

On ističe da nije smelo da se desi da najmanje dva ronioca ne budu u vodi prilikom skokova, što je obaveza kada je voda pod senkom ili mutna.

"Andrej, koga sam lično poznavao i sa kojim sam prošle godine skakao u Jajcu, profesionalni je padobranac i iskusan skakač. On je tri puta izranjao i bio na površini vode. Rastužuje me što ljudi nisu skočili", rekao je Arsenić.

(EKP/BN TV)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...