DURAKOVIĆ O SREBRENICI: Dodik je neupućen, opštine imaju pravo na referendum
Foto: Nemanja Pančić

Prepirke

DURAKOVIĆ O SREBRENICI: Dodik je neupućen, opštine imaju pravo na referendum

Bosna i Hercegovina -

Pošto je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Srebrenici izjavio da je neizvodljiva ideja o referendumu o izdvajanju te opštine iz ustavno-pravnog sistema tog entiteta, načelnik te opštine Ćamil Duraković tvrdi da je Dodik "neupućen".

"Nije čitao Statut Opštine i Zakon o lokalnoj samoupravi gde opštine imaju pravo na referendume za pitanje lokalnih zajednica", rekao je Duraković.

Bošnjaci su, naime, prošle sedmice najavili referendum o izdvajanju Srebrenice iz sastava Republike Srpske kao odgovor na pripremu za održavanje referenduma o Danu Republike Srpske, koji je zakazan za 25. septembar.

Dodik je poručio juče u Srebrenici da je referendum, koji bi da organizuje opština Srebrenica, u suprotnosti sa dejtonskim ustavom, ali i pravima Srba u toj lokalnoj zajednici.

Inače, Dodik je ponovio da se u Srebrenici nije desio genocid i da je lider SDA i predsedavajući Predsedništva BiH Alija Izetbegović žrtvovao ovu opštinu. Dodik je boravio u Srebrenici na promociji koalicije Zajedno za Srebrenicu uoči lokalnih izbora koji će u BiH biti održani u oktobru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track