SKANDAL: Izetbegović iz budžeta BiH finansirao rečnik koji vređa Srbe
Foto: Fonet/AP

Sramota

SKANDAL: Izetbegović iz budžeta BiH finansirao rečnik koji vređa Srbe

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović dao je iz budžetske rezerve 10.000 KM autoru skandaloznog "Rječnika bosanskog jezika" Dževadu Jahiću, koji je u svom "delu" izneo najcrnje uvrede na račun Srba

Izetbegović je odluku o korišćenju novca tekuće rezerve iz budžeta institucija BiH, koja bi po pravilu trebalo da služi za vanredne situacije i nepredviđene troškove, doneo prošlog meseca.

Na Jahićevoj listi skandaloznih reči je i "đikan" za koju je u rečniku naveo tumačenje - "seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porekla koji je genetski četnik".

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da je skandalozno da novac iz budžeta koji pune i građani Republike Srpske odlazi za promovisanje uvreda srpskog naroda.

Ona je dodala da je loše što se članovi Predsedništva BiH jedan drugom ne mešaju u posao kada je reč o raspodeli budžetske rezerve i da bi srpski predstavnici u Savetu ministara BiH trebalo da pokrenu pitanje zabrane skandaloznog rečnika.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da Izetbegović mora da kaže zašto je dao novac Jahiću i da takvi potezi sigurno ne doprinose pomirenju u BiH.

"Nažalost, nema mehanizma da se to spreči", rekao je Ivanić.

Lingvista Miloš Kovačević kaže da se postavlja pitanje da li Izetbegović podrškom autoru rečnika podržava odnos prema Srbima u BiH kao neravnopravnom narodu.

"To je logično pitanje ako se zna da rečnik čiji je autor, Jahić ima negativan odnos prema srpskoj kulturi i istoriji i da na potpuno iskrivljen i sarkastičan način prikazuje pojedine pojmove koji nemaju nikakve veze sa jezikom, ali imaju sa jezikom mržnje", rekao je Kovačević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track