EU: Institucije BiH kroz dijalog da reše pitanje Dana RS
Foto: Reuters

Izbeći eskalaciju

EU: Institucije BiH kroz dijalog da reše pitanje Dana RS

Bosna i Hercegovina -

BRISEL - Sve strane u BiH treba da se uzdrže od postupaka koji bi mogli da dovedu do eskalacije situacije, poručili su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar za susedstvo i proširenje Johanes Han, ohrabrivši institucije BiH da reše pitanje Dana Republike Srpske.

To je navedeno u njihovom zajedničkom saopštenju koje je objavila Evropska služba za spoljne poslove, povodom današnje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da ne preispita pitanje Dana Republike Srpske i da usvoji privremenu meru kojom se privremeno obustavlja održavanje referenduma u Republici Srpskoj.

"Ohrabrujemo institucije BiH da reše to pitanje i poštuju vladavinu prava kroz utvrđene pravne procese i postojeći ustavni okvir, kao i putem konstruktivnog dijaloga", ističe se u saopštenju.Mogerini i Han ukazuju da je BiH usvojila agendu reformi koje su, naglašavaju, nužne u suočavanju te zemlje sa ekonomskim i socijalnim izazovima i ključne za njeno dalje napredovanje na evropskom putu.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"Pitanje Dana Republike Srpske ne bi trebalo i ne sme da odvrati BiH od tog ključnog posla", zaključuje se u saopštenju.Ustavni sud BiH odbio je danas zahtev za preispitivanje odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike u Republici Srpskoj, čime je konačno potvrđeno da se on smatra neustavnim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track