BAKIR IZETBEGOVIĆ U UN: Svet danas nije ni miran ni bezbedan
Foto: Reuters

Zabrinut

BAKIR IZETBEGOVIĆ U UN: Svet danas nije ni miran ni bezbedan

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsednišštva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocenio je u obraćanju Generalnoj skupšštini Ujedinjenih nacija da su mir i bezbednost, ljudska prava i razvoj stubovi UN, ali da svet danas nije ni miran niti siguran.

"Terorizam je globalna pretnja. Nijedna držžava nije imuna na ovu pretnju, niti joj se ijedna držžava možže suprotstaviti sama. Uz plimu nasilnog ekstremizma, terorizam postaje sve veći izazov, koji zahteva sveobuhvatan odgovor. Ovaj problem ne treba povezivati s ma kojom religijom, nacionalnom ili etničkom grupom", kazao je Izetbegović dodajući da je posebno zabrinut zbog konflikata na Biskom istoku..

Izetbegović je konstatovao da je svet suočen s najgorom krizom prisilnih migracija od Drugog svetskog rata i dodao da ti ljudi ne smeju da budu bezlična statistika.

"Ova kriza ne zahteva samo humanitarnu reakciju, već i održživo političko reššenje. Zahteva snažžnije političko liderstvo i odlučnost, kao i reorganizaciju delovanja, i operativnih i finansijskih strategija na držžavnom, regionalnom i međunarodnom nivou", ocenio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track