(VIDEO, FOTO) PUTIN I DODIK U MOSKVI: Referendum je pravo naroda
Foto: RTRS

Susret dogovoren još u junu

(VIDEO, FOTO) PUTIN I DODIK U MOSKVI: Referendum je pravo naroda

Bosna i Hercegovina -

MOSKVA - U Moskvi je u četvrtak uveče završšen sastanak predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Razgovarano je o situaciji na Balkanu i različitim međunarodnim pitanjima, objavljeno je na zvaničnom sajtu ruskog predsednika. Razmenili su mišljenja i o aktuelnim pitanjima u vezi međunarodnih odnosa i saradnje.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ruskog predsendika Jurij Ušakov i šef predstavništava Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi da je razgovor bio veoma uspešan, da je prošao u najboljoj mogućoj atmosferi, te da je razgovarano o važnim političkim i ekonomskim pitanjima.

"Predsednik Putin izrazio je podršku stabilizaciji u regionu, podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, poželeo napredak i BiH i Republici Srpskoj i u tom pogledu izrazio uverenje da Ruska Federacija svojim odnosom doprinosi stabilizaciji i ukupnom dobrom stanju stvari", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Moskve.

Dva lidera razgovarala su u Kremlju o ekonomskoj saradnji, bezbednosnoj situaciji na Balkanu i borbi protiv terorizma, kao i o predstojećem referendumu u Republici Srpskoj i predstojećim lokalnim izborima.

"Što se tiče referenduma, tu nije bilo nekih posebnih razgovora, osim konstatacije da je to pravo naroda", rekao je Dodik za Sputnjik, nakon sastanka sa Putinom.

Foto: AP
Foto: AP

Odgovarajući na pitanje da li je sa ruskim predsednikom razgovarao i o stavu Srbije prema referendumu u RS, Dodik je rekao da to nije bila tema razgovora i istakao da su pre svega razgovarali o ekonomskoj saradnji.Jedna od tema razgovora, prema njegovim rečima, bila je i pošast savremenog sveta, a "to je terorizam".

"Policija Republike Srpske ima dobru saradnju sa ruskom policijom i u tom pogledu je već ranije dogovoren zajednički projekt obuke i nabavke sredstava za potrebe policije", rekao je predsednik Srpske. On je istakao da je sa predsednikom Putinom razgovarao i o potrebi da se na Balkanu, a pre svega u BiH očuvaju stabilnost i mir.

On je naveo da je na sastanku konstatovano da je saradnja Srpske i Rusije u kontinuitetu veoma dobra i uspešna, da se zasniva na obostranom uvažavanju interesa na ekonomskom planu.

"Izrazili smo zadovoljstvo činjenicom da je `Zarubežnjeft` kupovinom Rafinerije i sistema naftne industrije Republike Srpske počeo da funkcioniše na najbolji način, da ostvaruje dobit, tako da u tom pogledu postoji sigurnost i garancija da se to nastavi", rekao je Dodik.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Prema njegovim rečima, postoji interesovanje za ekonomsku saradnju, ulaganja koja su ruski privrednici i ranije iskazivali ponovo su otvorena i u tom pogledu ono što čini Republika Srpska i što može da ponudi je dobrodošlo na rusko tržište.

"Ovo je bila prilika da predsednika Ruske Federacije upoznam o razvoju političke situacije u BiH i da iskažem svoje mišljenje o tome, posebno ukazujući na činjenicu da je u BiH i posle 20 godina visoki predstavnik, da su u Ustavnom sudu BiH i dalje tri stranca koja dominantno odlučuju, te da se i u drugim institucijama isto tako održavaju stranci", dodao je Dodik.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Predsednik Srpske kaže da je Putina upoznao sa činjenicom da Republika Srpska ima rast bruto domaćeg proizvoda od oko tri odsto i da to predstavlja njenu dodatnu sigurnost i da smo spremni da radimo na još većem zbližavanju Srpske i Rusije.

"Već krajem godine ćemo se, shodno ranijim dogovorima, naći sa gubernatorom Sankt Peterburga i tamo promovisati novo Predstavništvo Srpske, što bi trebalo da bude novi zamajac naše saradnje", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin poželeo sve najbolje srpskom narodu i Republici Srpskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track