AUSTRIJSKI VOJNI ANALITIČARI UPOZORAVAJU: Bosna i Hercegovina je najveća teroristička pretnja za EU
Foto: Beta Ap

Izveštaj o aktuelnom sigurnosnom stanju

AUSTRIJSKI VOJNI ANALITIČARI UPOZORAVAJU: Bosna i Hercegovina je najveća teroristička pretnja za EU

Bosna i Hercegovina
00:00h

Ministarstvo odbrane Austrije upozorava da zapadni Balkan predstavlja područje za regrutaciju i logističke baze za džihadiste u Evropi, piše u izveštaju koji je objavio austrijski dnevnik Hute.

U izveštaju o "aktuelnom sigurnosnom stanju" od 14. septembra, analitičari Ministarstva odbrane prikazuju zabrinjavajuću sliku, posebno kada je reč o stanju u Bosni i Hercegovini.

"Problem islamizma na zapadnom Balkanu reflektuje se zbog povezanosti s dijasporom na prostor EU. Na Kosovu se situacija smirila posle hapšenja salafističkih vođa dok u Bosni i Hercegovini raste opasnost od terorističkih napada", piše u izveštaju.

"Kako raste vojni pritisak na Islamsku državu u Siriji i Iraku tako raste i mogućnost terorističkih napada od strane simpatizera te terorističke organizacije, kako na zapadnom Balkanu tako i u celoj EU", upozoravaju analitičari Ministarstva odbrane Austrije.

Osobe iz ekstremnog terorističkog kruga osnivaju u Bosni i Hercegovini tajne islamističke centre i mesta gde se regrutuju borci Islamske države.

Austrija na zapadnom Balkanu ima 325 vojnika u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovinii 465 vojnika u sastavu KFOR-a na Kosovu.

(Index.hr)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja