SAD DEPORTOVALE OFICIRA VOJSKE RS: Lagao o svojoj ulozi u srebreničkom masakru
Foto: Printscreen Facebook/Američka Imigracijska I Carinska Agencija

Krili podatke

SAD DEPORTOVALE OFICIRA VOJSKE RS: Lagao o svojoj ulozi u srebreničkom masakru

Bosna i Hercegovina -

SAD deportovale su u Srbiju bivšeg oficira Vojske Republike Srpske i njegovu suprugu zato što su dali neistinite informacije o njegovim aktivnostima u ratu 1992-1995, kad je bio oficir, kako bi dobili izbegličke beneficije.

Nekadašnji oficir VRS Ratko Maslenjak i njegova žena Divna deportovani su u Beograd jer nisu dali tačne podatke o Ratkovoj ulozi tokom rata u BiH, saopćila je Američka imigracijska i carinska agencija.

"Par je sakrio ili lagao o širokom učešću supruga u ratu u Bosni i Hercegovini 1992-1995, kao i u Srebrenici u julu 1995. godine. Par u više navrata nije otkrio informacije i otvoreno je lagao imigracione vlasti SAD o Ratkovom širokom angažmanu u zloglasnoj Bratunačkoj brigadi, vojnoj jedinici upletenoj u pružanje pomoći u brutalnom progonu i masakru hiljada bosanskih muslimana tokom sukoba", navodi se u saopštenju objavljenom na internet-stranici američke imigracijske i carinske agencije.

Bračni par je 2000. godine prevarom ušao u SAD. Ratko Maslenjak je 2004. dobio stalni boravak, a Divna Maslenjak je 2007. godine postala naturalizovana državljanka SAD, piše Balkan insajt. Posle istrage sprovedene u Klivlendu (Ohajo), gde su živjeli, Ratko Maslenjak je 2007. osuđen za prevaru u cilju dobijanja izbegličkih beneficija, dok je Divna Maslenjak osuđena za prevaru u cilju naturalizacije i za korišćenje stečenog statusa kako bi njen suprug prevarom dobio izbegličke beneficije.

(Slobodna-bosna.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track