NARODNA SKUPŠTINA RS UPUTILA APELACIJU SUDU BIH: Traže ocenu ustavnosti 1. marta
Foto: Printscreen RTRS

Smatraju da obeležavanje ne odražava volju naroda

NARODNA SKUPŠTINA RS UPUTILA APELACIJU SUDU BIH: Traže ocenu ustavnosti 1. marta

Bosna i Hercegovina -

Poslanici skupštinske većine u Narodnoj skupštini RS podneli su danas apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocenu ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH.

Kako je na konferenciji za novinare saopštio Radovan Višković, predsednik Kluba SNSD-a u NS RS, potpisnici apelacije smatraju da 1. mart ne odražava volju svih naroda koji su u skladu sa članom 10 Ustava BiH konstitutivni.

"Sasvim je jasno da se radi o datumu koji je isključivo vezan za dva naroda koji su učestvovali na referendumu, pa se srpski narod stavlja u diskriminatorski položaj u odnosu na druga dva konstituvina naroda", rekao je Višković, i dodao da potpisnici apelacije od Ustavnog suda BiH zahtevaju da taj praznik proglasi diskriminatorskim.

Inace, 1. mart se u BiH obeležava kao Dan nezavisnosti te države. Toga dana održan je referendum na kome su se Bošnjaci i Hrvati, ali ne i Srbi izjasnili za otcepljenje od bivše SFRJ, što je bio i neposredni povod za rat.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je bio nagoveštaj građanskog rata.

Srbi ovaj datum ne priznaju i ne obeležavaju ga ni na koji način jer smatraju da je odluka muslimanskog i hrvatskog naroda o otcepljenju neligitimna i protivna srpskim interesima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track