(FOTO) NEVEROVATNA PRIČA O SVEŠTENIKU IZ BIH: Kad venča par zapeva im "Nije život jedna žena"
Foto: Printscreen Leoben-stxaver

MODNU PISTU OSTAVIO ZBOG CRKVE

(FOTO) NEVEROVATNA PRIČA O SVEŠTENIKU IZ BIH: Kad venča par zapeva im "Nije život jedna žena"

Bosna i Hercegovina -

O don Slaviši Stavnjaku (38), franjevačkom svešteniku rodom iz Zenice, može da se napiše roman i snimi film.

Dete je iz mešanog braka, majka katolik, otac pravoslavac, on kosmopolita. U petnaestoj godini počeo je redovno da odlazi na mise i hodočašća.

"U tim druženju sa mlađim sveštenicima osetio sam Božiji poziv", kaže danas.

Skoro šest godina redovno je posećivao crkvu, a ostalo vreme provodio školujući se, izlazeći i provodeći se kao većina mladih ljudi. Oprobao se i u manekenskim vodama. Po završetku srednje škole u Zenici, sanjao je da bude svetski model. Imao je sve predispozicije za to. Na modnim pistama Sarajeva, Zagreba, Beča, Pariza... skretao je pažnju na sebe. Njegovo lice bilo je prepoznatljivo u mnogim projektima i kampanjama. Nosio je kreacije mnogih modnih marki, između ostalog i italijansku marku "Gas". Ova modna kuća čak mu je nudila ugovor da se preseli u Milano i počne sa svetskom slavom.

"Čovek samo snuje, a Bog određuje!", ističe don Stavnjak i dodaje da je to bilo lepo i pozitivno životno iskustvo za njega, ali ipak nedovoljno da bi ga ispunilo i ostvarilo do kraja u njegovom životu.

printscreen leoben-stxaver
printscreen leoben-stxaver

Posle mladalačkog zanosa, sudbina je htela da svi ti tadašnji planovi i snovi krenu u drugom pravcu. Umesto studija modnog dizajna, upisao je teologiju. Kaže da su na takvu njegovu odluku mnogi gledali s čuđenjem, mnogo ih je i sumnjalo da će istrajati na tom putu.

No, istrajao je i u redovnom roku položio sve ispite. Za sveštenika je zaređen 8. jula 2006. godine u sarajevskoj Katedrali, a već sutradan je slavio svoju mladu misu u rodnoj župi Crkvice u Zenici. Kaže da tu misu nikad neće zaboraviti, jer ga je slušalo više od hiljadu ljudi svih vera. Neke komšije su plakale.

"Čudni su putevi Gospodnji", kratko kaže Slaviša, a osmeh zadovoljstva, sreće i ponosa ne silazi mu s lica.

Upravo taj osmeh, jednostavnost i neposrednost čine ga posebnim. Nenametljiv je, komunikativan i veseljak. Veoma lako i jednostavno uspostavlja kontakte sa svim ljudima. U crkvi je odgovoran i discipliniran, a izvan crkve veseljak. Za njega kažu da je narodni sveštenik. Gde god se pojavi, svi žele da ga zagrle, zahvale mu se ili ga daruju.Tako je bilo u Prozoru, gde je bio i veroučitelj, pa u kreševskoj župi Deževice, gde je obnovio skoro zamrlu župu, a posle toga u Vitezu negovao bolesne. Otada su ga prozvali svetovnim sveštenikom. Danas radi u austrijskom Leobenu.

Iako nije ostvario san da postane modni dizajner i dalje prati modne trendove, kao i sve sportske i kulturne manifestacije. U slobodno vreme ide na fudbalske utakmice, u pozorište, na koncerte ili u diskoteku. Bio je glavna duhovna podrška Miroslavu Ćiri Blaževiću kada je vodio fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, voli da potazgovara s Emirom Hadžihafizbegovićem, ali i da zapeva i zaigra na nastupima Ane Bekute, Lepe Brene, Halida Bešlića, Zorice Brunclik, Dragane Mirković, Hanke Paldum.

" Ne vidim ništa grešno zbog ovakvog mog života. Danas mnogi doživljavaju sveštenike na iskrivljen i pogrešan način, kao da imaju rogovre i plaše svet paklom. Istina, uvek ima pojedinaca zbog kojih svi budu na tapetu, ali ne treba stvari generalizovati. Mi smo poslani za narod i iz naroda smo uzeti", smatra don Slaviša. Dodaje da kao sveštenik mora da bude uz narod i s narodom.

"Istina je da se naš život treba da se razlikuje od života običnih ljudi, ali to je nekada veoma teško, jer je način života koji živimo, postao moderan i zahteva od nas da se prilagodimo koliko god je moguće u sadašnjem trenutku", naglašava ovaj neobični sveštenik, kom je sveštenička odora ipak postala draža od bilo koje poznate modne marke.

Foto Facebook
Foto Facebook

Don Stavnjaku nije strano ni da se uhvatiti u kolo ili zapevati. Do sada je, kaže, imao pedesetak crkvenih venčanja. Nakon što obavi protokolarne ceremonije, na početku slavlja obavezno uzima mikrofon i otpjeva bar dve pesme - "Nikada se promeniti neću" i "Nije život jedna žena".

"Pesma je pesma. Ko peva, zlo ne misli" - kažer Slaviša.

(avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track