Najnovije vesti

(VIDEO) RADONČIĆ SVEDOČIO PRED SUDOM: Srpski svat u Sarajevu ubijen po nalogu SDA
Foto: Fonet

Zločinački režim

(VIDEO) RADONČIĆ SVEDOČIO PRED SUDOM: Srpski svat u Sarajevu ubijen po nalogu SDA

Bosna i Hercegovina

Za ubistvo Ramiza Delalića odgovorna je bošnjačka državna mafija, a likvidirali su ga da "ne bi otkrio desetak političkih ubistava", izjavio je lider SBB Fahrudin Radončić pred Osnovnim sudom u Prištini na svedočenju u slučaju Nasera Keljmendija.

Da podsetimo, Fahrudin Radončić je sve četiri godine rata na prostoru bivše Jugoslavije bio šef kabineta i pres-službe komandanta armije BiH.

Kao svedok tužilaštva u slučaju Keljmendi, koji je osumnjičen za organizovani kriminal, trgovinu droge i oružja, kao i moguću umešanost u ubistvo Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu, Radončić je rekao da je to Delalić najavio u intervjuu Slobodnoj Evropi dva dana pre nego što je ubijen.

"U javnosti je postojala verzija da Delalić traži milione maraka od SDA zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata i tako je počeo rat u BiH", istakao je Radončić navodeći, između ostalog, i to da je u javnosti, nekoliko meseci nakon što je Delalić ubijen, "bilo mnogo spekulacija, a osnovna je bila ta da ga je likvidirala tajna služba kako je ne bi više ucenjivao i tražio novac".

Odgovarajući na pitanja sudije, Radončić je izjavio da je "Delalić bio kontroverzna ličnost koja je radila za tajnu muslimansku službu, da je bio duboko involviran i da je čak sam izjavljivao da je ubijao za predsednika Aliju Izetbegovića". On je dodao da je Delalić dva dana pre smrti "dao ekskluzivni intervju u kojem je objasnio koje je zločine počinila tajna muslimanska služba", a kopije tog intervjua, objavljenog pošto je Delalić ubijen, Radončić je predao sudiji.

Rukovodstvo SDA posebno su potresle Radončićeve izjave koje je, pošto je Delalića opisao kao "jednog od najpoznatijih ljudi u BiH i jednu od ikona rata", direktno povezao sa Alijom Izetbegovićem i ubistvom srpskog svata Nikole Gardovića 1. marta 1992. godine na sarajevskoj Baščaršiji. Iz Predsedništva SDA naveli su da su, uprkos ranijim iskustvima sa Radončićem, "zaprepašćeni insinuacijama i tendencioznim tvrdnjama", koje je on izneo.

Fahrudin Radončić svedoči (Foto: Printscreen Al Džazira)
Fahrudin Radončić svedoči (Foto: Printscreen Al Džazira)

"Posebno su nedopustive, i zbog toga ih sa prezirom odbacujemo, netačne i zlonamerne konstatacije izrečene u vezi sa ulogom Alije Izetbegovića. Uvek i nanovo nas šokira spoznaja o spremnosti Fahrudina Radončića da negira relevantne istorijske činjenice, omalovaži kolektivnu memoriju bošnjačkog naroda i žrtvuje njegove svetinje", saopšteno je iz SDA.

Iz te partije je najavljeno da će konačan stav o svedočenju Radončića i nekim drugim aktuelnim događanjima saopštiti danas posle sednice Kolegijuma i Predsedništva te stranke.

SDA Bakira Izetbegovića nazvao Radončićeve reči
SDA Bakira Izetbegovića nazvao Radončićeve reči

Nekoliko dana pre odlaska u Prištinu na svedočenje, Radončić je, govoreći o trenutnim odnosima SDA, sa kojom je ušao u koalicioni odnos "iz nužde, da bi se stabilizovali odnosi u Federaciji BiH", za jednu sarajevsku televiziju izjavio da on sa Bakirom Izetbegovićem ima vrlo službene odnose.

"Tu nije reč o nekom velikom prijateljstvu. Sve naše susrete imali smo u službenim prostorijama, što govori kakve odnose imamo. Ja samo neću biti ničiji medvjed kojeg će neko vodati po vašarima", rekao je tada Radončić.

(Politika/Sputnjik Srbija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...