EVO ŠTA PIŠE U OPTUŽNICI PRIPADNICIMA HVO UHAPŠENIM U BIH: Između ostalog ubili i dečka od 17 godina
Foto: Printskrin YT

Iskazi svedoka

EVO ŠTA PIŠE U OPTUŽNICI PRIPADNICIMA HVO UHAPŠENIM U BIH: Između ostalog ubili i dečka od 17 godina

Bosna i Hercegovina -

Sud BiH je desetorici uhapšenih pripadnika Hrvatskog veća odbrane odredio jednomesečni pritvor, a u rešenju o određivanju pritvora navedeni su iskazi svedoka koji opisuju zločine te grupe nad srpskim civilima na području Orašja 1992. godine.

Po rešenju o određivanju pritvora u koji je agencija Beta imala uvid, uhapšeni se terete da su 9. maja 1992. godine, tokom racije u selu Bukova Greda, likvidirali Marka Maksimovića, Miću Gavrića, Zorana Maksimovića, Lazara Vasiljevića, Dragu Cvijanovića, Žarka Maksimovića i Mišu Gavrića koji je u vrijeme ubistva imao 17 godina.

Po iskazima svedoka, navedenim u dokumentu, žene iz tog sela su vraćene kućama, dok su preživeli muškarci posle zlostavljanja uhapšeni i sprovodeni u zatvoreničke objekte HVO u Orašju i Donjoj Mahali.

U dokumentu Suda BiH se navodi da su u raciji tog dana učestvovali i Marko Dominković zvani “Miki”, koji je pre rata obavljao dužnost komandira policije, te izvesni "Meho", za koga je svedok rekao da je bio nastavnik fizičkog vaspitanja.

U raciji su učestvovali i drugi pripadnici VP HVO-a, među kojima i "Pero" zvani “Konj”.

U dokumentu Suda se navodi osnovana sumnja da su tu raciju, po naredbi Đure Matuzića, zapovednika 106. brigade HVO, izveli pripadnici Vojne policije pod komandom Pere Vincetića, i pripadnici Policijske stanice Orašje, koje je predvodio komandir Marko Dominković.

Po Rešenju Suda BiH, za određivanje pritvora navedena je osnovana sumnja da je izvršen još jedan napad, u junu 1992. godine.

“Izvršena je komanda Đure Matuzića za napad na civilno srpsko stanovništvo u junu 1992. godine, kada su uhapšeni i zatvoreni svi preostali stanovnici srpske nacionalnosti u selu Bukova Greda, među kojima i Joka i Radojka Božić, te Anđa Simić i drugi”, navodi se u rešenju Suda BiH.

Po iskazima svedoka, kako stoji u dokumentu, na području opštine Orašje formirano je nekoliko logora i zatočeničkih centara, u kojima je u nehumanim uslovima bilo zatvoreno nekoliko stotina civila koji su “svakodnevno mučeni, fizički i psihički zlostavljani, silovani i ubijani”.

Ti logori i zatočenički centri su formirani u sportskim salama i prostorijama Srednjoškolskog centra Orašje, Osnovnoj školi Donja Mahala i u šupi Mirze Filipovića u Donjoj Mahali.

“Iz svega navedenog proizilazi osnovana sumnja da su u inkriminisano vreme na području opštine Orašje pripadnici VP HVO i PS Orašje izvršili širok i sistematičan napad na civilno stanovništvo, što je rezultiralo ubistvima, zatvaranjima i mučenjima i drugim radnjama koje su se desile na spornoj teritoriji”, navodi se, između ostalog, u rešenju Suda BiH o određivanju pritvora.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) uhapsili su 31. oktobra na području Orašja deset osoba osumnjičenih da su tokom rata počinili ratni zločin nad Srbima.

Njihovo hapšenje izazvalo je oštre reakcije državnog vrha Hrvatske, a hrvatska predsednica je izjavila da je iznenađena tim hapšenjem “pogotovo zato što je Orašje područje u kojem su se Hrvati i Bošnjaci zajedno borili za golu egzistenciju, za svoj život i što je ono simbol otpora Miloševićevom i Karadžićevom režimu”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track