JUNAK IZ MAHALE: Ovo je Mufid, heroj koji je spasao život Beograđaninu u ratnom Sarajevu
Foto: Avaz.ba

Sećanja

JUNAK IZ MAHALE: Ovo je Mufid, heroj koji je spasao život Beograđaninu u ratnom Sarajevu

Bosna i Hercegovina -

Priča Beograđanina Ivana Lalića kome je Sarajlija spasao život na ratištu 1992. godine i za kojim je tragao duže od dve decenije, dirnula je ovih dana mnoge u regiji.

Lalića je iz džipa izvukao Mufid Ramić, a tek prošle godine je saznao šta se dogodilo ovom pripadniku Armije BIH.Mufid, sin jedinac u porodici Ismeta Ramića, poginuo je u 27. godini, šest meseci posle humane misije i spasavanja Lalića, tačno 7. decembra 1992., i sahranjen je na Mahmutovcu. Poginuo je braneći Sarajevo. Komšije kažu da je bio veoma dobar čovek.

Ivan Lalić, Foto Printscreen/Radioslobodnaevropa
Ivan Lalić, Foto Printscreen/Radioslobodnaevropa

Mufidov otac Ismet umro je 2. septembra ove godine. Bio je, kažu komšije, star i umoran čovek.

"Tokom vremena, a prošlo je zaista dosta, ja sam Mufida idealizovao i izdigao na nivo metafore. Metafore ljubavi, ljudskosti, solidarnosti u najtežim trenucima. Metafore malog čoveka koga niko nije pitao želi li ili ne želi taj rat. Nas dvojica smo ta dva mala čoveka. Ja sam tada imao godina koliko i on, bio sam u punoj snazi kao i on, život je bio pred nama, ali nam nisu dali da se razvijamo i sazrevamo normalno. Ja sam, ipak, imao sreće, jako puno sreće da sam preživio. On nije", kazao je Lalić u razgovoru za "Avaz".

Ivan je u međuvremenu dobio troje lepe dece, ima divan brak i bavi se uspešno poslom koji voli.

Sarajevo, Foto: Profimedia
Sarajevo, Foto: Profimedia

"Kada na to pomislim, ja uvek pomislim na Mufida, koji mi je to zapravo omogućio. I suze krenu", kaže Ivan."Znao sam da je mogućnost da Mufid nije živ verovatnija. A opet, nadao sam se da je nekim čudom možda imao sreće. Posle ranjavanja, sve do 2000. godine, nisam dolazio u Sarajevo. Osećaj teskobe, krvavih uspomena, osećaj da je tamo negde Mufid, živ ili mrtav, a ja ne znam gde. Raspitivao sam se preko Crvenog krsta, preko nekih ljudi iz sveta umetnosti koje poznajem. Nije bilo glasa o njemu. Zamišljao sam hiljadu puta taj susret. Sada je taj čir pukao. Sve se izlilo i meni je opet teško, ali i divno", ističe.Ivan je imao priliku da upozna Mufidovog oca Ismeta prošlog januara.

"Pokazao mi je Mufidove slike. Nosio je i dalje Mufidovu plavu, zimsku jaknu od pre rata. Ipak, na mene je najupečatljiviji utisak ostavio njegov brat od tetke Nedim, s kojim je Mufid odrastao. Mufid je bio jedinac, a roditelji su mu radili u Nemačkoj, tako da je Nedim bio svakodnevno s njim. Verujem da su mu rođaka Jasmina i Nedim nekako najbliži. U kontaktu smo i često se viđamo", ispričao je Ivan.

POTRESNA ISPOVEST: Beograđanin saznao sudbinu mladića koji mu je u ratnom Sarajevu spasao život(Avaz.ba/Foto: Avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track