BOSANSKI BRDSKI KONJ NA GRANICI ISTREBLJENJA: Formira se društvo za njihov spas
Foto: Youtube/Printscreen

Jedinstvena vrsta

BOSANSKI BRDSKI KONJ NA GRANICI ISTREBLJENJA: Formira se društvo za njihov spas

Bosna i Hercegovina -

Prikupljanje sredstava za poboljšanje uzgoja bosanskog brdskog konja, koji je u kategoriji ekstremno ugroženih rasa, biće osnovni zadatak društva za spas bosanskog brdskog konja u BiH čija će osnivačka skupština biti održana za desetak dana.

Inicijativa da se formira društvo za spas bosanskog brdskog konja pokrenuta je na septembarskom simpozijumu u Sarajevu pod nazivom "Bosanski brdski konj - rasa na ivici izumiranja".

Član Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja i predsednik Upravnog odbora tog udruženja Enver Žiga rekao je da je u toku prikupljanje papirologije u vezi s osnivanjem društva i da je potrebno napraviti statut tog društva, pa odluku o osnivanju.

"Javilo mi se mnogo ljudi koji bi hteli da finansijski pomognu očuvanje bosanskog brdskog konja. Imam stalne pozive onih koji bi hteli da uplate 1.000-2.000 evra i tako pomognu da se poboljša uzgoj bosanskog brdskog konja", rekao je Žiga, koji je i sam veliki ljubitelj konja, a vlasnik je ergele na području opštine Visoko, u selu Ratkovci.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Navodi da su on i njegova familija prvobitno 1999. godine osnovali školu jahanja u Doglodima, a osnovna delatnost je bila obuka mladih jahača i uzgredno uzgoj konja. Njegova ergela "Žiga", koja je osnovana 2011. i na kojoj se trenutno nalazi 31 grlo bosanskog brdskog konja, trenutno provodi akciju koja bi mogla pomoći da se bosanski brdski konj "izvuče" iz kategorije ekstremno ugroženih rasa.

"Pronalazim male uzgajivače kojima je interesantno da imaju konje, a teško do njih dolaze. I ja njima poklanjam konje, s tim da se oni moraju uključiti u moj selekcioni sistem uzgoja. Znači, kobile se ne mogu neplanski pariti, mogu s mojim pastuvima, a oni su dalje obavezni da meni vrate po jedno ždrebe koje ja odaberem u narednih nekoliko godina", kaže Žiga.

Smatra da u tome prilično ima uspeha, jer dosad ima pet takvih uzgajivača na području Federacije BiH, koji imaju po dve kobile.

PLANETA SRLJA U PROPAST: Ako ovako nastavimo, neće više biti divljih životinja!Broj jedinki bosanskog brdskog konja se smanjuje od 1960. godine, ali u posleratnom periodu pada iz godine u godinu, tako da sada ima oko 140 čistokrvnih grla i to je "ispod kritične mase". Tih 140 grla uzgaja se na ergelama Borike, Žiga, Planido u Sloveniji, Gorski Kotar u Hrvatskoj, kao i kod privatnih uzgajivača u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Nemačkoj i Švajcarskoj.

"Svi kad se saberemo imamo 140 uzgojenih grla. Od tog broja u BiH je oko 55 grla, maksimalno", upozorava Žiga. Ističe da je 1960. godine bilo 500.000 grla, pre rata oko 20.000, po završetku rata nekih 3.000 grla, a danas oko 140.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track