AMERIČKI VOJNICI U BANJALUCI: Danas počinje zajednička vežba sa policajcima Republike Srpske
Foto: Printscreen

AMERIČKI VOJNICI U BANJALUCI: Danas počinje zajednička vežba sa policajcima Republike Srpske

Bosna i Hercegovina -

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske će od 14. do 18. novembra ugostiti pripadnike Državne agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH, Oružanih snaga BiH i Evropske komande oružanih snaga SAD, koji će učestvovati u partnerskoj vežbi u Banjaluci i oko nje, uz podršku zemlje domaćina.

Vežba je poslednji u nizu događaja zamišljenih da pruže osoblju lokalnih vojnih i sigurnosnih službi priliku da uvežbaju taktike i procedure zajedno s američkim partnerima, a u cilju povećanja sposobnosti reagovanja na potencijalne incidentne situacije.

"Takvi angažmani poboljšavaju interoperabilnost, razumevanje i saradnju između vojnih i civilnih službi u cilju osposobljavanja za pružanje bolje zaštite građanima u toku kriznih situacija, istovremeno jačajući bh. bilateralnu saradnju s Oružanim snagama SAD" saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.

Zajedničke vežbe s američkim vojnicima jučer su najavili i iz MUP-a Republike Srpske.

"Cilj ovih aktivnosti je da domaćim policijskim i vojnim strukturama prikažu procedure postupanja specijalnih snaga vojske SAD u oblasti planiranja misije, kontrole vježbe, širenja informacija i taktičkog izvršenja kao odgovora na moguću kriznu situaciju. Deo vežbe biće održan u centru grada. Vežba će biti izvedena u različitim vremenskim periodima tokom pet dana, te je moguća i veća prisutnost američkih vojnika i njihove opreme na ovom području“, najavili su iz MUP-a RS.

(Slobodna-bosna.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track