SAVET MINISTARA BiH nije na crnoj, već na sivoj listi EU
Foto: Printscreen YouTube

Demant

SAVET MINISTARA BiH nije na crnoj, već na sivoj listi EU

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Savet ministara BiH demantovao je informaciju Udružnja banaka BiH da je Bosna i Hercegovina na "crnoj listi" EU, napominjući da je na "sivoj listi", što, kako je navedeno, predstavlja značajnu razliku.

"Krajnje je neuobičajno da Udruženje banaka BiH daje informacije koje uznemiravaju javnost, a da se pri tome ne precizira o kojim bankama u BiH i o kojim transakcijama je reč", navodi se u saopštenju Saveta ministara BiH.

Savet je naveo da se BiH Akcionim planom za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma obavezala da ove obaveze izvrši do kraja 2016. godine. Savet ministara je u proteklom periodu, po preporuci FATF-a (međudržavno telo koje ima za cilj da razvija i unapređuje mere za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma na nacionalnom i međunarodnom nivou) realizovao deo mera iz tog Akcionog plana, dok će se preostale dve obaveze realizovati u predviđenom roku, dok kraja godine.

Savet ministara BiH je, piše u saopštenju, doneo odluku o sprovodjenju Rezolucije 1373 Savjeta bezbednosti koju preporučuje FATF. Najavljeno je da će u narednom periodu biti usvojene i preostale preporuke FATF-a, posebno one koje podrazumevaju izmene i dopune Krivičnih zakona u delu koji se odnosi na inkriminaciju pranje novca i finansiranje terorizma, uspostavljanje državnog registra nevladinih organizacija, udruženja i fondacija radi izbegavanja dvostrukih ili trostrukih registracija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track