(VIDEO) OVO JE SELO NEŽENJA: Tražili neveste i putem konkursa, ali se ni jedna nije javila!
Foto: Printscreen Youtube

mesto bez ludog kamena

(VIDEO) OVO JE SELO NEŽENJA: Tražili neveste i putem konkursa, ali se ni jedna nije javila!

Bosna i Hercegovina -

SREBRENICA - Planinsko selo Krušev Do, udaljeno šezdeset kilometara od Srebrenice, zasigurno i jedino selo u BiH s najviše neženja. Među momcima ima i onih koji su ušli u osmu deceniju života i za sebe kažu da su dobro očuvani i sposobni za sve poslove.

Nakon dosadašnjih neuspešnih ljubavnih, ličnih veza ili onih putem društvenih mreža, ovdašnji momci proletos su raspisali zajednički konkurs za traženje nevesta. U konkursu, uz kratku biografiju, stavili su svoje fotografije, a nisu krili koliko imaju zemlje, stoke i članova porodice s kojima žive, a to su uglavnom njihove majke, očevi i neudate sestre. Nije se javila nijedna nevesta, a ženidba i formiranje porodice životna im je želja.

Ćamil Alić (61) zna sve momke u selu. Kako kaže, takvih je trenutno osam, koji se nikada nisu ženili, a ostalih osam ili su se ženili ili im žene žive u Federaciji BiH i retko dolaze.

- Bilo je prilika da se po dolasku iz JNA nekoliko puta oženim lepim curama, jer je ovaj kraj bio poznat po kršnim curama i pravim lepoticama. Moji roditelji bili su bogati, a ja birao i vreme prolazilo. Da sam bio zaposlen u nekom preduzeću, danas bih sigurno bio oženjen. Danas živim u selu s neudatom sestrom Amirom - pojašnjava nam Ćamil Alić.

Najmlađi momci u selu su 19-godišnji Elmir Špiodić i 23-godišnji Senid Gladović, koji je zbog posla otišao u Ilijaš. Najstariji je Abid Špiodić (70), a zatim i Šefik Habibović (68), koji zimi boravi kod rodbine u Švicarskoj. Okoreli bećar je Azem Mandžić (56). Kaže da se nikada nije ženio zbog svog bećarenja.

Šefik Špiodić (53) tokom rata je ostao bez porodice, poginula su njegova supruga i dvoe maloletne dece. Ne razmišlja o ženidbi. Šahinu Aliću (76) žena je umrla i živi sam u selu. Nikada se nije ženio. Ženili se nisu ni Safet Špiodić (44) i Rasim Muminović (40), koji kažu da je za to kriv rat. Šemso Mujić (33) još se nada ženidbi, "ako koja cura htedne u ovu zabit". Ostale momke nismo našli u selu, jer su preko zime otišli kod rodbine i za poslom u toplije krajeve.

- Boga mi, da bi se živelo ovde, treba i puno da se radi, a to mnoge neće, jer su se dograbile grada i nemaju nikakvih obaveza. Puno radimo i imamo sve za dobar život - kažu bećari iz Krušev Dola.

foto YB
foto YB

Gde god odu, trude se da sklope ljubavnu vezu. Ali, kako kažu, one teško opstaju kada devojkama saopšte gde žive, čime se bave i s kim žive. Tvrde da neke veze odmah pucaju, a neki od njih ostaju u kakvoj-takvoj nadi da će ostvariti svoju jedinu životnu želju.

(avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja