DRAMA KOD FOČE: Zemlja guta kuće, puteve, kida dalekovode!
Foto: Prinscreen/ Youtube

Sve im propalo u zemlju

DRAMA KOD FOČE: Zemlja guta kuće, puteve, kida dalekovode!

Bosna i Hercegovina -

U fočanskom selu Budanj, iznad kopa Novog rudnika mrkog uglja "Miljevina", aktiviralo se ogromno klizište.

Klizište je "progutalo" dve štale, došlo do samih kuća, prekinulo seoski put, pokidalo elektro-vodove, zatrpalo seoske bazene sa pijaćom vodom i ugrozilo opstanak pet domaćinstava, piše Srna.

Klizište, dugačko oko 400 i široko oko 300 metara, pokrenulo se pola sata iza ponoći, a meštani su u mrkloj noći, bez struje, uspeli nekako da evakuišu stoku iz dve štale dok su tonule u krater.

Danilo Filipović, koji je sa suprugom i sinom, uz pomoć komšija, uspeo da izbavi svih 20 krava i četvoro teladi, rekao je da ih je probudio zastrašujući huk pucanja tla.

"Grozno, kao da mitraljez rešeta, takvo je bilo pucanje", kaže Filipović.

Njegova supruga Milka, kaže da su celu noć proveli budni sa kravama na snegu i da u kuću nisu smeli ulaziti.

"Nestala je prvo struja, a onda je počelo da puca na svaku stranu, štala da se ruši, lome se grede, zidovi ispadaju, patosi se kidaju, temelji. Strašno, mnogo strašno. Uspeli smo da izvedemo sve krave, sve drugo nam je propalo-stočna hrana, muzilice, mnogo materijala. I auto nam je odnela zemlja - rekla je Milka.

Ona ističe da se klizište aktiviralo usled iskopavanja uglja."Rudnik nas je potkopao. Ovo je mirno i lepo mesto, a oni su nas potkopali i doveli do ovoga", kategorična je Milka.

Predstavnici Rudnika obišli su ugrožena domaćinstva i obećali im nadoknadu štete i privremeni smeštaj u motelu, kao i objekte za smeštaj stoke. Tehnički direktor Rudnika Dušan Ždrale rekao je da se ovako nešto nije moglo predvideti.

"Sve je rađeno prema propisima. Ispunjeni su svi tehnički uslovi i redovno imamo inspekcije koje nas obilaze. Ovo je prirodna nepogoda", tvrdi Ždrale.

On je napomenuo da će svi meštani biti obeštećeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track