INICIJATIVA POSLANIKA RS KRSMANOVIĆA: Trasa auto-puta Beograd - Sarajevo treba da ide preko Foče!
Foto: Printscreen Youtube

otvoreno pismo ministru transporta i komunikacija BiH

INICIJATIVA POSLANIKA RS KRSMANOVIĆA: Trasa auto-puta Beograd - Sarajevo treba da ide preko Foče!

Bosna i Hercegovina -

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zdravko Krsmanović uputio je otvoreno pismo ministru transporta i komunikacija BiH Ismiru Jusku, predlažući da trasa autoputa i železničke pruge Sarajevo - Beograd ide preko Rogoja i Foče.

Podsećajući da je na sastanku delegacija Vlade Srbije i Saveta ministara BiH u Beogradu dogovoreno da se u najkraćem roku definišu trase auto puta Sarajevo-Beograd i željezničke pruge između dva glavna grada Beograda i Sarajeva, Krsmanović je obrazložio svoj prijedlog navodeći više razloga.

“Imam obavezu i dužnost da vam, kao narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, skrenem pažnju da po svim tehno- ekonomskim i demografskim parametrima, trasa auto puta Sarajevo – Beograd treba da ide dolinom reka Željeznice, Bistrice i Drine, preko Foče, Goražda i Višegrada, sa tunelom kroz prevoj Rogoj, jer je najlakša za izgradnju i održavanje.

S druge strane, kao što vam je i poznato, da u puteve od Trebinja preko Foče i Goražda, do Višegrada, nije bilo značajnih ulaganja i na ovaj način bila bi ispravljena nepravda prema stanovništvu ovog kraja, koje zbog najlošije putne infrastrukture u BiH nema mogućnost razvoja”, navodi Krsmanović u pismu ministru Jusku.

Krsmanović smatra da je potrebno uvažiti i predlog da trasa pruge prati trasu autoputa i na području opštine Rudo se priključi na već postojeću prugu Beograd – Bar, koja u dužini od dvadesetak kilometara prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.

“Siguran sam da imate poštene i krajnje korektne namjre i zato vjerujem da ćete sve prijedloge razmotriti i predložiti Savjetu ministara BiH da donese odluku u skladu sa tehno – ekonomskim i demografskim parametrima, u korist stanovništva ovog dijela BiH”, stoji u otvorenom pismu Krsmanovića.

(Radio Foča)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track