SEĆANJE NA UBIJENE SRBE: U Banjaluci obeleženo 75 godina od ustaškog pokolja
Foto: Printscreen/ Youtube

Zverski zločin

SEĆANJE NA UBIJENE SRBE: U Banjaluci obeleženo 75 godina od ustaškog pokolja

Bosna i Hercegovina -

U banjalučkom naselju Drakulić obeleženo je 75 godina od ustaškog pokolja u tom banjalučkom naselju, kao i obližnjim mestima Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da je 2.300 nevinih srpskih civila stradalo od najekstremnije fašističke tvorevine zvane Nezavisna Država Hrvatska (NDH), prenosi RTRS.

Savanović je naglasio da je NDH bila egzekutor onoga što su pre 150 godina predvideli tadašnji hrvatski lideri u ideji i ideologiji rešavanja srpskog pitanja - trećinu pobiti, trećinu pokrstiti i trećinu raseliti.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić je istakao da Srbi ovakve stvari kao narod ne smeju da zaborave zarad sebe i svoje budućnosti.

"Ovakve stvari nam pokazuju koliko je važno čuvati naše institucije i koliko one u ovom vremenu Republike Srpske čuvaju naše pravo da živimo, sećamo se svojih mrtvih i da se sa sigurnošću okrenemo budućnosti", rekao je Ivanić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da su Srbi u Drakuliću i okolnim mestima pobijeni isključivo zbog svoje verske pripadnosti, kao i da je zločin bio deo tadašnje sistematske državne politike fašističke NDH.

"Valja izvlačiti iskustva iz svakog ovakvog tragičnog događaja i zato nam je izuzetno važan državni okvir, zvani Republika Srpska, koja je garancija slobode i opstanka na ovom prostoru", poručio je Radojičić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track